Félmillió forint fölött kelt el egy ötvenéves HP számológép a Vaterán

2023. május 16. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Évek óta folyamatosan nő a retró számítógépek és vintage hardverek iránti igény, tavaly a vevők csaknem 45 millió forintot költöttek ilyen muzeális tárgyak vásárlására a Vaterán – írja a Vatera közleménye.

Az árrekordot egy asztali méretű, programozható HP-9810-es számológép tartja, amely még a hetvenes évek elején került az amerikai boltokba, a közelmúltban pedig valaki több mint félmillió forintot fizetett egy ilyen darabért.

HP-9810 asztali számológép – Forrás: Hewlett-Packard Company
HP-9810 asztali számológép – Forrás: Hewlett-Packard Company

Tavaly a második legdrágábban elkelt gép egy nyolcvanas évek elejéről származó Commodore CBM 610-es volt gyári monitorral és lemezmeghajtóval, amiért 250 ezret fizettek.

A toplista harmadik szereplője a magyar fejlesztésű és gyártású HT-1080Z, amely 200 ezer forint feletti áron kelt el. A gép nevében lévő rövidítés a Híradástechnika Szövetkezetet rejti, amelynek e modellje volt a nyolcvanas évek hivatalos magyar iskola-számítógépe, így egy nemzedék alapélménye volt rajta a BASIC programozása.

HT-1080Z/64 iskolaszámítógép – Forrás: Informatika Történeti Kiállítás
HT-1080Z/64 iskolaszámítógép – Forrás: Informatika Történeti Kiállítás

Ugyancsak jelentős, 150 ezer forint feletti áron ment el idén az egyik első magyar gyártmányú, bolti forgalomba került házi számítógép, a Primo egyik példánya is. Ezenkívül a legdrágábban gazdára talált retró gépek toplistáján egy sor különböző Commodore Amiga számítógép mellett kilencvenes évekbeli PC-alkatrészeket, főként korai hangkártyákat (Gravis), illetve 3D-gyorsítókat (3Dfx) találni, amelyek jó állapotú példányaiért ma is szép összeget adnak a gyűjtők.

„A retró számítógépeknek hasonló rajongótábora alakult ki, mint egyes veteránautóknak, például a Volkswagen Bogárnak. Ez egy igen kreatív hobbi, nemcsak a nosztalgiáról szól, a gépek életben tartása és új programok, kiegészítők fejlesztése is nagy kihívás, sőt, egyes, nehezen beszerezhető ősgépeknek már a replikái is borsos árúak” – kommentálta a jelenséget Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság kommunikációs vezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!