Rekordmagas a Netflix előfizetőinek száma, és most már tényleg elkezdhet leszámolni a jelszómegosztással

2023. április 19. – 06:24

Másolás

Vágólapra másolva

232,5 millióval rekordot ért el a Netflix előfizetőinek számában 2023 első negyedévében, jelentette be a streamingplatform az AFP szerint. Ez közel 5 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A techóriás 1,3 milliárd dolláros negyedéves nyereségről is beszámolt, de közölte, hogy elhalasztotta a fiókjelszavak megosztásával kapcsolatos szélesebb körű ellenőrzést, hogy inkább „javítsa a felhasználói élményt”. A következő negyedévben lehet arra számítani, hogy globálisan is a jelszómegosztók orrára koppintanak.

A netflixes jelszómegosztás elég elterjedt praktika, a cég becslése szerint nagyjából 100 millióan nézik úgy rendszeresen a tartalmaikat, hogy valaki kölcsönadja nekik a saját hozzáféréséhez a jelszavát. Ez ugyan a felhasználói szerződésben tiltott dolog, de eddig nemigen vette senki komolyan az ilyesfajta bliccelést.

A Netflix néhány országban már próbálkozott azzal, hogy a „potyautasokat” fizető ügyféllé varázsolja. Technikailag nem túl nehéz beazonosítani az ilyesmit: az ip-címből, a Netflix szerverére csatlakozó készülék technikai adataiból, illetve ezek archívumából elég nagy biztonsággal meg lehet mondani, ha valaki éppen egy máshoz tartozó jelszót használ. A kérdés az, hogy hogyan lehet óvatosan rávenni az ilyen potyautasokat a fizetésre, anélkül hogy elidegenítenék őket, és átmennének a konkurenciához.

A latin-amerikai tesztben nincs se letiltás, se túlszámlázás, csak felajánlják a bliccelésen kapott felhasználóknak, hogy a kölcsönhozzáférésük helyett válasszanak egy kedvezményes, az alap-előfizetés harmadába kerülő opciót, amivel a kölcsönkapott account „albérlőivé” válnak. A Netflix azt tervezi, hogy 2023 második negyedévében ezt az opciót szélesebb körben is kiterjeszti, többek között az Egyesült Államokban is. Arról nem tudni, hogy Magyarországra is megérkezik-e a következő pár hónapon belül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!