Mostantól nem lehet kamuképet készíteni a kínai elnökről a Midjourney nevű képalkotó MI-vel

2023. április 5. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Midjourney nevű, mesterséges intelligencián alapuló képgenerátor megtiltotta a felhasználóinak, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökről generáljanak képeket – írja az Interesting Engineering.

A San Franciscó-i székhelyű Midjourney vezérigazgatója, David Holz a döntést azzal indokolta, hogy „minimalizálni akarták a drámát”, és hogy a politikai szatíra Kínában „eléggé nem oké”. Hozzátette, a vállalat igyekszik érzékenyen közelíteni a különböző társadalmakhoz és kultúrákhoz,

a politikai szatíra pedig „eléggé tabu Kínában, és az, hogy egy csomó ember a mi programunk segítségével trollkodja meg Kínát, az senkin nem segít”.

Holz leszögezte, hogy a szolgáltatás továbbra is elérhető Kínában, és hangsúlyozta, hogy sokkal pozitívabb hatással is lehet a világra, mint hogy az emberek politikai vicceket gyártsanak a segítségével.

A tiltás nem csak a kínai felhasználókat érinti: a világon senki nem generáltathat fotót Hszi Csin-pingről a Midjourney-vel.

A Twitter tanúsága szerint azonban a cenzúra egyelőre elég egyszerűen kijátszható:

A cég képalkotó modelljéről a Telexen is írtunk korábban. A program segítségével készült már kép a pufidzsekis Ferenc pápáról, a letartóztatás közben elkapott Donald Trumpról, a francia tüntetők között sétálgató Emmanuel Macronról és az Alexandra Ocasio-Cortez kezét fogó Elon Muskról is.

A Midjourney pár napja jelentette be, hogy mostantól csak fizetős szolgáltatásként működnek, tehát megszűnik az első 25 kép ingyenes elkészítésének lehetősége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!