Ideiglenesen betiltották Olaszországban a ChatGPT-t

2023. március 31. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

Ideiglenesen lekapcsolták Olaszországban a ChatGPT-t, az OpenAI mesterségesintelligencia-alapú chatbotját – írja a Gizmodo. Az olasz adatbiztonsági hatóság szerint az OpenAI nem rendelkezik megfelelő jogi alappal ahhoz, hogy annyi információt gyűjtsön be a felhasználóktól, amennyit most szokott, valamint ahhoz sem, hogy ezt a rengeteg adatot az MI tanítására használja.

A hatóság azt is kifogásolta, hogy az OpenAI nem tájékoztatja megfelelő mértékben a felhasználókat arról, hogy mire is használja fel a begyűjtött adatokat. Emellett a ChatGPT gyakran rosszul használja fel válaszaiban a begyűjtött személyes adatokat (néha kitalál valótlan dolgokat, amiket tényként állít, ezt a fejlesztők beismerik), ami szembemegy az EU-s GDPR-törvényekkel.

Problémásnak találták azt is, hogy bár a ChatGPT-t elvileg csak 13 éves kor felett lehetne használni, semmiféle szűrő nincs az oldalon, így sokkal fiatalabb gyerekek is hozzáférhetnek olyan válaszokhoz, amik a hatóság szerint nem megfelelőek a gyermekek fejlődési szintjén.

A tiltás a Politico szerint csak ideiglenes, tehát a nyomozás végéig tart. A közlemény szerint az OpenAI-nak húsz napja van elküldeni a válaszát, amiben szerepelnie kell annak, hogy milyen lépéseket tettek a hatóság által kijelölt problémák megoldására. Ha nem válaszolnak, 20 millió eurós vagy a globális profitjuk 4 százalékának megfelelő büntetést kaphatnak.

Techguruk (köztük Steve Wozniak és Elon Musk) a héten nyílt levélben kérték az MI-fejlesztőktől, hogy fél évre szüneteltessék az erősebb mesterségesintelligencia-eszközök kifejlesztését, hogy az iparág felkészülhessen az esetleges nehézségekre, veszélyekre. Nemrég brit kutatók titokban arra kérték a ChatGPT-t, hogy írjon egy tanulmányt arról, hogy milyen veszélyes az akadémiai integritásra a mesterséges intelligencia; az írást a sajátjukként mutatták be, és még egy lektorált szaklapban is megjelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!