ChatGPT-nek álcázott bővítménnyel lopkodtak Facebook-fiókokat kiberbűnözők

2023. március 14. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

A ChatGPT óriási, töretlen sikere alapján nem meglepő módon megszaporodtak az ehhez kapcsolódó átverések is az interneten. Múlt héten egy ilyet sikerült lelepleznie a Guardio nevű cégnek, a kiberbűnözők egy ChatGPT-s kötődéssel reklámozott Google Chrome-os bővítménnyel loptak el Facebook-fiókokat, amelyekkel aztán még tovább terjesztették a kártevőt. A beszámoló nyomán a Google eltüntette a bővítményt a Chrome webáruházából – írja a Hacker News.

A Guardio beszámolója szerint a Quick access to Chat GPT nevű bővítményre leginkább facebookos hirdetésekben találhattak rá az emberek, ha pedig rákattintottak a hirdetésre, tényleg gyorsan hozzá is férhettek a ChatGPT-hez annak az alkalmazásprogramozási felületén (API) keresztül. Közben viszont minden létező információt lenyúlt a böngészőből, amit csak tudott, majd ezt felhasználva hozzáférést biztosított a kiberbűnözőknek az illető Facebook-fiókjához.

A lopott adatokat aztán feltehetően eladta a legtöbbet kínáló vásárlóknak, a Guardio szakértője azonban arra is felfigyelt, hogy a nagyobb üzleti felhasználókra különösen nagy hangsúlyt fektettek. Ennek oka, hogy ezekről a felhasználókról még intenzívebben tudták reklámozni a bővítményt anélkül, hogy pénzt kellett volna erre költeniük, amivel így egyre több ember találkozhatott. A bővítményt március 3-a óta a cég szerint naponta kétezren tölthették le, azaz a feltöltése és a beszámoló utáni, március 9-i eltávolítása között több mint tízezer felhasználó adatait lophatták el vele.

Forrás: Guardio
Forrás: Guardio

Februárban a Cyble írt arról, hogy a ChatGPT népszerűsége miatt egyre gyakoribbak az ehhez kapcsolódó adathalász támadások, és a kamuoldalak száma is megszaporodott. Múlt héten derült ki egyébként az is, hogy már közeleg a GPT-4, ami már videók alapján is képes lesz dolgozni, hasonlóan a Microsoft multimodális nagy nyelvi modelljéhez (MLLM), az OpenAI-tól függetlenül bemutatott Kosmos-1-hez. Erről valószínűleg március 16-án rántják majd le a leplet, amikor a Microsoft egy hivatalos eseményen mutatja be a munka jövőjét a mesterséges intelligencia korában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!