Már a böngészős Google Fordítóban is lehet képeket fordítani

2023. március 8. – 21:30

Másolás

Vágólapra másolva

Hasznos új lehetőségekkel bővült a Google Fordító webes változata, ahol a megszokott fordító mellett most már külön füleken lehet elérni a képek, a dokumentumok és a honlapok fordítását is – írja az Engadget.

A Google eddig is lehetővé tette a képek fordítását a telefonos Google Lens nevű, kiterjesztett valóságos alkalmazásával, és ez a megoldás is az ott használt technikát veszi alapul. Ahogy a Google Lensben, úgy itt is elég csak feltölteni a Google Fordítóba a képet – hasonlóan ahhoz, ahogy például az „image translate”-re jelenleg a Google keresőjében elsőként megjelenő találat, a Yandex képfordítója is működik –, aztán már fordítja is a kívánt nyelvre.

Forrás: Google
Forrás: Google

A sima fordítóhoz hasonlóan ez is automatikusan felismeri a bemeneti nyelvet, és magyarra is simán tud fordítani, bár stilisztikailag azért ezzel még mindig vannak problémák, és a fordítás sem mindig az igazi. A Google Lenshez hasonlóan itt sem ugyanúgy néz ki a szöveg a fordítás után, bár a fordító láthatóan kísérletet tesz erre, és az elhelyezéseket és a színeket is próbálja megtartani.

A dokumentumok fordításánál is hasonló a helyzet, a webhelyek fordítása pedig igazából pont olyan, mint eddig, csak már nem a fordítóba kell másolgatni a linket.

A Google szerdai blogposztjában egyébként bejelentette, hogy a népszerűbb nyelveken hamarosan részletesebb magyarázatot kaphatunk majd bizonyos szavak kontextustól függő fordítására, kiderült, hogy a nemrég megjelent androidos ráncfelvarrás iOS-re is érkezik. A képek fordítása is fejlődik majd, méghozzá a mesterséges intelligencia segítségével, így a fentebb emlegetett vizuális problémákat is ki lehet majd iktatni.

A gyakorlatban ez ránézésre a Photoshop ugyancsak MI-alapú eszközeit idézi, a lényege pedig annyi, hogy nemcsak a szöveg hasonlít az eredetire, hanem a háttér is érintetlen marad. Ezt a 6 gigánál több memóriával rendelkező androidos telefonokon már most is ki lehet próbálni, a cég ígérete szerint pedig hamarosan a webes felületen is nő majd a lehetőségek száma, ha képek fordításáról van szó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!