Tömeges leépítések a globális IT-szektorban, itthon egyelőre nincs bajban a szakma

2022. november 11. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Tömeges leépítéseknek lehetünk tanúi globálisan a tech szektorban, ennél is nagyobb probléma az, hogy az igény is csökken az új IT-szakemberekre. Itthon még nem várható leépítési hullám, a szakma nincs veszélyben, sőt, a cégek egy jelentős része még bővítésre is készül. Elemzés született a hazai IT-szektor helyzetéről.

11 ezer embertől vált meg a Meta, mert a cég túlköltekezett a járvány alatt. Elon Musk 3700 embert rúgott ki a Twittertől, mikor átvette a cég irányítását. A Netflix az előfizetők számának csökkenése miatt tett lapátra 300 embert. A kimondottan IT szakembereket kereső álláshirdetések száma visszaesett 30%-al május óta. A DevQuarterly elemzése szerint globálisan megingott az IT-piac, de itthon még mindig nem áll rosszul a szakma.

A globális adatok május óta mérséklődő keresletet mutatnak IT szakemberek iránt – olvasható az elemzésben. Szeptemberig meredeken, kétharmadával csökkent a naponta feladott, kimondottan fejlesztőket kereső álláshirdetések száma, bár ez a visszaesés azóta kicsit mérséklődött. Az igazán nagy felvevők, vagyis a big tech vállalatok már nyáron befagyasztották a felvételt.

A magyar sajátosságok miatt itthon egy kicsit más a helyzet. Novemberig pontosan 1,140 különböző cég keresett fejlesztőket Magyarországon a DQ adatbázisa szerint csak az idei évben. Itthon nagyon kevés gyorsan skálázódó, kockázati tőkéből működő cég van. A többség inkább beszállításra van berendezkedve, vagy egy nem-tech nagyvállalat részeként működik (ilyen például az OTP vagy a MOL), amit jellemzően nem kockázati tőkéből finanszíroznak, így csak kevés cégnek kellett sürgősen költséget csökkentenie.

„A meghatározó tech piacokon már május óta látványos a visszaesés. Nem csak a tömeges leépítések, amiken az eheti Meta bejelentéssel együtt már 104 000 elbocsátás történt, de a nyitott IT-pozíciók számában is 30-50% közötti visszaesést mértünk. Romlanak a növekedési kilátások, drágább a finanszírozás és COVID alatt erősen túlpörgött a munkaerőpiac. A cégek korrekcióra kényszerülnek – mondta a Telexnek Ábrahám Tamás, a DevQuarterly társalapítója. – Ezzel szemben itthon eddig nem csökkent a betöltetlen IT-állások száma, nem lettek gyakoriak az elbocsátások, sőt, a megkérdezett cégek jelentős része további bővítésen dolgozik. Ez persze bármikor változhat, de egyelőre sem az adatok, sem a hangulat nem mutat hirtelen visszaesés irányába.”

Azt is elmondta, hogy bérek tekintetében a tapasztalt szakemberekért a távmunka elterjedésével továbbra is nemzetközi a verseny, csak már nem olyan kiélezett, mint az év első felében volt. Ez idővel meg is állíthatja a bérek növekedését, de egyelőre erre még nincs adat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!