Csúszhatnak az iPhone-szállítmányok a kínai Covid-korlátozások miatt

2022. november 7. – 06:11

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszabb várakozási időre kell számítania annak, aki iPhone 14 Pro vagy iPhone Pro Max készüléket vásárolna, a szállítmányok ugyanis késhetnek a kínai lezárások miatt – írja a BBC.

Az Apple bejelentése szerint kínai összeszerelő gyára jelentősen csökkentett kapacitással működik, a kínai hatóságok ugyanis koronavírus-esetek miatt november 2-án hét napra lezárták a világ legnagyobb iPhone-gyárának otthont adó kerületet. „Ahogy a Covid–19-járvány során is tettük, most is a beszállítói láncunkban dolgozó munkavállalók egészségét és biztonságát helyezzük előtérbe” – áll az óriáscég közleményében.

„Az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max modellek iránt továbbra is nagy a kereslet. Most azonban a korábban vártnál kevesebb szállítmányra számítunk, ezért az ügyfelek hosszabb várakozási időt fognak tapasztalni az új termékek átvételére.”

Az iPhone új csúcskészüléke szeptemberben jelent meg, mi is teszteltük. Az iPhone 14 Pro 570 ezer forintba kerül, az iPhone Pro 14 Maxért 630 ezer forintot kell fizetni (a legdrágább, 1 TB-os verzióért pedig 930 ezer forintot).

Kína vasárnap 5643 új Covid-fertőzést jelentett, ami hat hónapja a legmagasabb napi adat. Csengcsou, ahol az iPhone-nak beszállító Foxconn-gyár is található, a közép-kínai Henan tartomány fővárosa, ahol mintegy 10 millió ember él. Hétfőn 3683 megbetegedést és 22 halálesetet regisztráltak a városban. A gyáron belül is észleltek megbetegedéseket, ezért a termelés egyelőre teljesen leállt, miután a megbetegedéstől tartó dolgozók elhagyták a gyárat. A Foxconn bónuszt és fizetésemelést ajánl a dolgozóknak, ha visszatérnek.

A Foxconn a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója. A cég a járványellenes intézkedések miatt lefelé módosította negyedik negyedéves kilátásait. Bár a negyedik negyedév általában forgalmas időszak a technológiai vállalat számára, mivel az ünnepi szezon előtt megnő a kereslet az elektronika iránt, a cég most a járványellenes intézkedések miatt lefelé módosította kilátásait. A Foxconn az iPhone-szállítmányok 70 százalékát adja világszerte.

Peking nemrég erősítette meg a zéró Covid iránti elkötelezettségét, és továbbra is teljes lezárásokkal igyekszik megfékezni a vírus terjedését. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a világ második legnagyobb gazdasága küzd a Covid miatt bevezetett tartós korlátozások gazdasági hatásaival, az ingatlanpiaci visszaeséssel és a globális recesszió veszélye miatti kihívásokkal is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!