Máris megrohamozták az antiszemiták a Twittert

2022. október 29. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk éppen csak elfoglalta székét a Twitter főhadiszállásán mint a közösségi oldal tulajdonosa, az antiszemiták máris meglátták a lehetőséget, és kampányt indítottak a platformon. Az egész a 4chanen szerveződött, és antiszemita tweetekre, a zsidókkal való vitára és egymás lájkolására szólította fel a felhasználókat.

Az amerikai Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League, A.D.L.) elemzése szerint az azonosított tweetek tovább növelték a rasszista, transzfób és szabálysértő tartalmak áradatát, amely pénteken indult meg a Twitteren, miután Elon Musk hivatalosan is átvette a platform irányítását. Musk megígérte, hogy a „szólásszabadság” jegyében lazítja a tartalommoderálási szabályokat a közösségi oldalon, ami sokakat aggaszt, mivel a változtatások potenciálisan lehetővé tehetik a sértő tartalmak terjedését a platformon.

Az A.D.L. szerint az antiszemita tweetkampány a 4chan nevű weboldalról érkezett a Twitterre, ez tulajdonképpen egy lazán moderált üzenőfal, ahol viszonylag általános a gyűlöletbeszéd. Csütörtökön a 4chan egy névtelen felhasználója utasította a többi felhasználót, hogy antiszemita tartalmakat osszanak meg Twitteren, amint Musk hivatalosan is felvásárolja a közösségi oldalt. Az A.D.L. szerint a bejegyzést a szélsőjobbosok között népszerű csevegőalkalmazáson, a Telegramon is terjesztették.

„Most, hogy Elon átveszi az uralmat a Twitteren, itt az ideje, hogy végre kamatoztassuk képességeinket” – olvasható a bejegyzésben, amely arra szólította fel a felhasználókat, hogy vitázzanak a zsidó Twitter-felhasználókkal, és lájkolják a többi antiszemita felhasználó tweetjét.

A névtelen felhasználó Ye-t, a korábban Kanye West néven ismert rappert is megnevezte, akit csaknem két hete tiltottak ki a Twitterről, miután antiszemita üzenetet posztolt.

„Reméljük, hogy Musk megteszi a szükséges intézkedéseket annak biztosítására, hogy a Twitter ne váljon az antiszemitizmus, a szélsőségesség és a gyűlölet menedékévé” – írta a Timesnak Oren Segal, az A.D.L. szélsőségekkel foglalkozó központjának alelnöke egy emailben. „Ez az összehangolt antiszemita kampány azt sugallja, hogy fontos lesz időben intézkedni.”

Pénteken több antiszemita tweeteket megosztó felhasználót felfüggesztettek a platformon. Musk egy korábbi tweetben azt mondta, hogy a vállalat nem hoz jelentős tartalmi döntéseket, és nem állítja vissza a tiltott fiókokat, amíg „tartalommoderáló tanács” nem alakul.

(The New York Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!