Itt a Tesla-robot: részben autóalkatrészekből épül, tömeggyártását tervezik

2022. október 1. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Emberszabású robotot ígért és egy önállóan sétáló, finoman mozgó prototípust, valamint egy korlátozottan mozgásképes, de a szériagyártáshoz közeli kialakítású, állványra szerelt példányt mutatott be a Tesla a pénteki AI Day nevű rendezvényén.

Miközben a táncoló Optimus, vagy, ahogy az eseményen nevezték, Bumble C fejlesztői példánya a színpadra lépett, Elon Musk azzal lelkesítette a közönséget, hogy hat hónapig tartó fejlesztéséhez a cég autóiban található érzékelőket használták fel, később viszont több millió példány gyártását tervezik és a végleges változat nem lesz drága, hiszen várhatóan 20 ezer dollárba kerül majd.

A munkacélokra szánt robotba 2,3 kilowattóra kapacitású akkumulátort építenek, amellyel egy teljes napig bírja majd, két feltöltés közt. Az Autopilot algoritmusával képes tájékozódni a környezetében, illetve felismeri a tárgyakat és az embereket. A kezébe épített tizenegy aktuátor segítségével minden ujját, a tenyerét és a csuklóját is külön képes mozgatni, sőt, az összes végtagja szintén mozgásképes lesz, amiről huszonnyolc elektronikai egység gondoskodik.

Az emberszerű robot ezen kívül többféle vezeték nélküli adatkapcsolatra, illetve beszédfelismerésre is képes, de hardveresen szintén be lehet avatkozni a működésébe. Ez azért fontos, mert szükség esetében bármikor le lehet állítani, nehogy egy téves döntés következtében veszélyes helyzetet okozzon.

A Tesla Optimus keze egészen finom mozdulatokra is képes, akár az emberé. Fotó: Tesla
A Tesla Optimus keze egészen finom mozdulatokra is képes, akár az emberé. Fotó: Tesla

Bár a bemutatón most először teljesen szabadon engedett Optimus-verzió sem mutatott nagy kunsztokat, például nem futott és nem ment fel lépcsőn, ezt Muskék azzal magyarázták, hogy a lehető legkisebb kockázatot szerették volna vállalni. Az eseményről tudósító The Verge ennek kapcsán felidézi a Tesla Cybertruck pickup néhány évvel ezelőtti premierjét, amikor Musk demonstrálni szerette volna, hogy törhetetlenek az autó ablakai, ám végül több helyen is betörte azokat egy kalapáccsal.

Hogy mire lesz jó az Optimus, ha végül elkészül? Az élő show-ban levetített videóban egy betanított munkás feladatait végezte el a robot: virágot locsolt egy irodában és alkatrészeket pakolt egy gyártóüzemben. Ez alapján sejthető, hogy kezdetben a legegyszerűbb, összetett döntési folyamatokat nem igénylő tevékenységeket lehet majd rábízni. Mivel a szintén a Tesla autóiból származó feldolgozóegységén öntanuló algoritmus fut, fokozatosan alkalmassá válhat bonyolultabb feladatok elvégzésére is, ezekre példaként a főzést, illetve a kertészkedést említette Musk a bemutatón.

A végleges Optimus-változat gyártásáig még számos technológiai akadályt szeretnének leküzdeni a Tesla fejlesztői. A mérnökcsapat néhány hónapon, esetleg éven belül tervezi lezárni a folyamatot, ugyanakkor Musk elképzelhetőnek tartja, hogy az emberszerű robotok gyártása már jövőre megkezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!