A Google kirúgta az öntudatra ébredt mesterséges intelligenciákról beszélő programozóját

2022. július 23. – 20:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Google kirúgta azt a programozóját, aki korábban azt állította, hogy öntudatra ébredt a cég mesterséges intelligenciára épülő chatbotja. Az elbocsátott Blake Lemoine ügyvédhez fordul a történtek miatt, írja a BBC.

Közleményében a cég azt írta, Lemoine állításai teljesen megalapozatlanok. Rámutattak, hosszú hónapokig dolgoztak azon, hogy a programozó belássa, nincs igaza, ám Lemoine mindezek ellenére következetesen megsértette a cég foglalkoztatási és adatbiztonsági irányelveit.

Blake Lemoine San Franciscóban 2022. június 9-én – Fotó: Martin Klimek / The Washington Post / Getty Images
Blake Lemoine San Franciscóban 2022. június 9-én – Fotó: Martin Klimek / The Washington Post / Getty Images

Blake Lemoine egy június 11-én, a Washington Postban megjelent cikkben állt elő azzal, hogy a LaMDA nevű mesterséges intelligencia egy érző lény. Azt mondta, felismeri, ha egy személlyel beszél-e, függetlenül attól, hogy az illetőnek valódi agy vagy több milliárd sornyi kód van a fejében.

A LaMDA (Language Model for Dialoge Applications) egy olyan rendszer, amely az internet minden részéről szavak trillióit gyűjti össze, megtanulja azt, ahogy emberek ezeket a szavakat egymás után fűzik, majd ennek segítségével próbálja utánozni az emberi beszédet.

A hithű keresztény programozó azt is hozzátette, hogy nem tudósi, hanem papi minőségében jutott arra a következtetésre, hogy a LaMDA egy személy, méghozzá azért, mert ahogy azt később írta, nincs tudományosan definiálva az „érző lény” fogalma, ezért erre vonatkozóan csak személyes, spirituális és/vagy hitbeli meggyőződésre lehet alapozni a véleményeket.

Lemoine felettesei megvizsgálták az állításait, és elutasították azt. A programozót azután küldték fizetett szabadságra, hogy az a nyilvánossághoz fordult a meglátásaival, így megsértette titoktartási kötelezettségeit.

Blake Lemoine a Google Responsible AI nevű szervezeténél dolgozott – ez a részleg az, amely dokumentálja, hogy a Google hogyan kezeli a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos kihívásokat mind etikai, mind jogi szempontból. Ezekkel a kihívásokkal ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!