A kanadai 5G-s hálózatok kiépítéséből is kitiltották a Huaweit

2022. május 20. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

Kanadában megtiltották a telekommunikációs cégeknek, hogy az 5G hálózat fejlesztése során a Huawei által gyártott eszközöket használjanak, és a már beépített eszközök eltávolítására kérték a cégeket – írja az MTI az ipari miniszter bejelentése alapján.

Francois-Philippe Champagne hozzátette, hogy a kormány nem tervezi a kanadai telekommunikációs vállalatok kártalanítását a Huawei-berendezések kötelező kiváltása miatt.

Kanada a világ legnagyobb hírszerzési együttműködésének számító, Five Eyes néven ismert angolszász országcsoport tagja. A csoportot alkotó országok közül utolsóként hozták meg a Huawei kizárásáról szóló döntést az 5G hálózatok esetében.

A tiltás vonatkozik az egyik legnagyobb kínai állami technológiai vállalat, a ZTE termékeire is.

Peking politikai manipulációnak nevezte a döntést, amelyet szerinte Washingtonnal közösen hoztak meg azért, hogy kárt okozzanak a kínai cégeknek.

„Kína átfogóan és behatóan fogja tanulmányozni az esetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket”

– jelentette be Kína ottawai nagykövetsége közleményben.

Alykhan Velshi, a Huawei szóvivője azt mondta, bár csalódtak, számítottak ilyen döntésre, de azon meglepődtek, hogy ez ennyit váratott magára. Velshi emellett szintén azt hangoztatta, hogy a döntés az Egyesült Államok nyomására született. A Huawei több mint 1500 embert foglalkoztat Kanadában, s úgy vélte, a cég még évekig marad az ország piacán.

Kanada korábbi pekingi nagykövete, Guy Saint-Jacques üdvözölte a döntést, mert szerinte Kína külpolitikája sokkal agresszívebbé vált, ahogy az a mód is, ahogy információkhoz próbál jutni céljai elérése érdekében.

A kínai törvények értelmében az ország egyetlen cége sem tagadhatja meg a kormánytól, hogy adatokat osszon meg a kormánnyal. A Huawei minden hasonló alkalommal azt állítja, hogy eszközei nem jelentenek kockázatot, és nem ad át adatokat a kínai államnak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom