A kanadai 5G-s hálózatok kiépítéséből is kitiltották a Huaweit

2022. május 20. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

Kanadában megtiltották a telekommunikációs cégeknek, hogy az 5G hálózat fejlesztése során a Huawei által gyártott eszközöket használjanak, és a már beépített eszközök eltávolítására kérték a cégeket – írja az MTI az ipari miniszter bejelentése alapján.

Francois-Philippe Champagne hozzátette, hogy a kormány nem tervezi a kanadai telekommunikációs vállalatok kártalanítását a Huawei-berendezések kötelező kiváltása miatt.

Kanada a világ legnagyobb hírszerzési együttműködésének számító, Five Eyes néven ismert angolszász országcsoport tagja. A csoportot alkotó országok közül utolsóként hozták meg a Huawei kizárásáról szóló döntést az 5G hálózatok esetében.

A tiltás vonatkozik az egyik legnagyobb kínai állami technológiai vállalat, a ZTE termékeire is.

Peking politikai manipulációnak nevezte a döntést, amelyet szerinte Washingtonnal közösen hoztak meg azért, hogy kárt okozzanak a kínai cégeknek.

„Kína átfogóan és behatóan fogja tanulmányozni az esetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket”

– jelentette be Kína ottawai nagykövetsége közleményben.

Alykhan Velshi, a Huawei szóvivője azt mondta, bár csalódtak, számítottak ilyen döntésre, de azon meglepődtek, hogy ez ennyit váratott magára. Velshi emellett szintén azt hangoztatta, hogy a döntés az Egyesült Államok nyomására született. A Huawei több mint 1500 embert foglalkoztat Kanadában, s úgy vélte, a cég még évekig marad az ország piacán.

Kanada korábbi pekingi nagykövete, Guy Saint-Jacques üdvözölte a döntést, mert szerinte Kína külpolitikája sokkal agresszívebbé vált, ahogy az a mód is, ahogy információkhoz próbál jutni céljai elérése érdekében.

A kínai törvények értelmében az ország egyetlen cége sem tagadhatja meg a kormánytól, hogy adatokat osszon meg a kormánnyal. A Huawei minden hasonló alkalommal azt állítja, hogy eszközei nem jelentenek kockázatot, és nem ad át adatokat a kínai államnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!