Harminc év után vége: nem lesz többé EA Sports FIFA focijáték

2022. május 10. – 21:04

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ér az Electronic Arts videójáték-gyártó és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA lényegében 30 éve tartó együttműködése – írja a New York Times. Az EA Sports 1993-ban kezdte el a FIFA-sorozatot, remélve, hogy a labdarúgásban ugyanúgy teret nyerhet, mint ahogyan a Madden NFL-lel leuralta az amerikai futballjátékok piacát. (És később az NBA és az NHL játékokkal a kosárlabda- és a jégkorongjátékokét is.)

A videójátékos cég és a futball-világszervezet között hónapokig tartó feszült tárgyalások folytak, amelyek az amerikai lap szerint anélkül értek véget, hogy megállapodás született volna a partnerség meghosszabbításáról.

A jelenlegi megállapodás az ez év végi katari világbajnokság után járt volna le, de úgy módosították, hogy a jövő nyári női világbajnokságig szóljon. A vállalat szerint a torna után 150 millió FIFA-videójátékosnak kell megszoknia a sorozat új nevét: EA Sports FC.

Maga a játék viszont nem sokat fog változni. A legtöbb híres klub és sztárjátékos továbbra is játszható lesz – tehát nem kell fantáziacsapatokra és fiktív játékosnevekre készülni –, mivel az EA külön licencszerződéseket kötött a csapatokkal és ligák többségével. Persze kivételek akadnak, az olasz sztárcsapat, a Juventus például már két éve az EA nagy konkurenséhez, a PES-hez pártolt át. Emellett a világbajnokság és más, FIFA által irányított események sem lesznek 2023 nyarától az EA játékában.

A jövő évi szakítása azt is jelenti, hogy az EA és a FIFA útjai pontosan 30 év után válnak szét egymástól. Méghozzá harminc igazán gyümölcsöző év után: a játék az elmúlt két évtizedben több mint 20 milliárd dolláros forgalmat generált, írja a New York Times. A szakításnak, ami már hónapok óta téma volt, nagyrészt mégis épp pénzügyi okai voltak: a FIFA ugyanis az eddigi évi 150 millió dollár legalább kétszeresét kérte az EA-től.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!