A Facebook négy funkciója is megszűnik május végén

2022. május 09. – 06:08

Másolás

Vágólapra másolva

Szia, XY!
Mivel korábban használtad az „Ismerősök a közelben”, „Időjárási figyelmeztetések”, „Helyadatelőzmények”, illetve „Helyadatok háttérszolgáltatása” funkciókat, tájékoztatunk, hogy ezek a termékek és funkciók 2022. május 31. után nem lesznek elérhetőek.

Ilyen kezdetű levelet kapnak vagy kaptak már az elmúlt napokban azok az email-fiókjaikba, akik email-címmel regisztráltak a Facebookra, és használták ezeket a szolgáltatásokat. A döntés a 2014-ben az androidos és iOS-es Facebook-alkalmazásban bevezetett, de adatvédelmi okokból eddig is sokat kritizált funkció megszüntetését jelenti.

A Facebook a levelében arról is beszámol, hogy „a helyadatelőzményekre és helyadatok háttérszolgáltatására” vonatkozó jelenlegi beállításainkat május 31-ig még módosíthatjuk. Június elsején ezeket a beállításokat a szolgáltató kikapcsolja és ezekhez a funkciókhoz ezután nem fog adatot gyűjteni. A felhasználók ezután még augusztus 1-ig hozzáférhetnek ezekhez az adataikhoz, le is tölthetik őket, de augusztus 1. után a meglévő helyadatelőzmények már nem lesznek elérhetőek.

Ugyanakkor kitérnek arra is a levélben, hogy „a Facebook máskülönben továbbra is gyűjteni fogja a helyadatokat más élményekben az Adatkezelési szabályzatban foglaltaknak megfelelően.”

A Facebookot működtető Meta vállalat azt egyébként nem közölte, hogy miért éppen ezeket a helyalapú szolgáltatásokat és miért éppen most szüntetik meg.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom