Új adatáramlási megállapodást köt az Európai Unió és az Egyesült Államok

2022. március 25. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió bejelentette, hogy elvi megállapodásra jutott az Egyesült Államokkal egy újjáélesztett transzatlanti adatáramlási megállapodásról, ami véget vethet annak a több hónapos jogbizonytalanságnak, amely a felhőszolgáltatások számára a 2020 júliusában hozott, az EU-USA adatvédelmi pajzsot megsemmisítő, mérföldkőnek számító bírósági ítéletet követően kialakult – írja a Tech Crunch.

„Elvi megállapodásra jutottunk a transzatlanti adatáramlás új keretéről” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Joe Biden amerikai elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. „Ez lehetővé teszi a kiszámítható, megbízható adatáramlást az EU és az USA között, a magánélet és a polgári szabadságjogok védelme mellett” – tette hozzá.

Az Európai Unió Bírósága még 2020. július 16-án hozott mérföldkőnek számító döntést: érvénytelenítették az EU és az USA közötti adattovábbításnak eddig keretet adó megállapodást, az úgynevezett Privacy Shieldet (adatvédelmi pajzsot). Arra jutottak ugyanis, hogy a Privacy Shield nem védi kellőképpen az európai felhasználók személyes adatait, mert az Egyesült Államokban nincs megfelelő garancia arra, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek ne férhessenek hozzá külföldi állampolgárok adataihoz.

Magyarul nem látták biztosíthatónak, hogy az európai adatokba ne kukucskálhasson be a CIA, az NSA, vagy bármelyik más hárombetűs kormányhivatal. Ráadásként az uniós adatvédelmi szigor erősödésével – például a GDPR 2018-as életbe lépésével – az utóbbi években egyre nagyobb adatbiztonsági szakadék nyílt a két kontinens között. Az EU és az USA közötti adatáramlással kapcsolatos jogi helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti adatáramlást övező jogbizonytalanság az elmúlt hónapokban oda vezetett, hogy az európai adatvédelmi ügynökségek többek között olyan termékeken keresztül áramló személyes adatok áramlása ellen adtak ki végzéseket, mint a Google Analytics, a Google Fonts és a Stripe.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az EU és az USA pontosan miben és hogyan állapodott meg egymással, és hogyan sikerült áthidalniuk a két, továbbra is nagyon eltérő jogrendszer közötti szakadékot. Mivel a megállapodás fenntarthatósága ezektől a részletektől függ, a pénteki bejelentés leginkább csak politikai gesztusnak tekinthető. Messzemenő következtetéseket csak később lehet majd levonni a megállapodásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!