Felvásárolják a magyar startupot, ami az Apple, a Facebook és a Netflix adatait is elemzi

2022. január 14. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

Felvásárolják az egyik legsikeresebb magyar startupot, a Starschemát, ami a világ legnagyobb vállalatainak nyújt tanácsadást és más szolgáltatásokat az adatelemzés területén. A céget felvásárló indiai techvállalat, a HCL Technologies közleményében azt írja, így akarják megerősíteni jelenlétüket Közép- és Kelet-Európában.

„Azzal, hogy egyesítjük erőinket a globálisan is jelentős szereplőnek számító HCL-lel, lehetőséget kapunk, hogy megtartsuk stratégiai fókuszunkat és tovább bővítsük adatelemzési kapacitásunkat a szélesebb körű és jobb szolgáltatás elérése érdekében”

– közölte Földi Tamás, a Starschema alapítója és ügyvezetője. A 2006-ban alapított cég az árbevétel, a foglalkoztatottak száma és a megrendelések nagysága szerint is Magyarország legnagyobb vállalkozása, amely big data és üzleti intelligencia szolgáltatásokat nyújt. Ahogy arról még az Indexen írtunk, a cég ügyfelei közé tartozik többek között az Apple, a Facebook, a Netflix, a Walt Disney és a Pepsi is. Magukat pár éve egy ilyen imázsfilmben mutatták be:

Az Egyesült Államokban és Európában is aktív cég 2017-ben nyerte el a Nemzetgazdasági Minisztérium Informatikai Innovációs Díját, 2018-ban pedig az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners 5 millió dolláros befektetéssel erősítette meg a cég pénzügyi hátterét.

A budapesti központú Starschemának több mint 200 munkavállalója van, a cég éves árbevétele pedig 2021-ben megközelítette az 5 milliárd forintot. Az őket felvásárló HCL viszont 50 országban több mint 187 ezer munkavállalót foglalkoztat, az indiai techóriás tavalyi üzleti évének konszolidált bevétele pedig 10,82 milliárd dollár, azaz 3376 milliárd forint volt.

Földi szerint gyors, skálázható megoldásokat akarnak építeni a HCL-lel való együttműködéssel, amivel hatékonyabbá tennék a munkát, ráadásul „példaértékű” karrierlehetőségeket tudnak biztosítani ezzel a munkatársaiknak. „A képzett mérnökök iránt továbbra is nagy a kereslet, a Starschema pedig kiemelkedő tehetségeket foglalkoztat egy, a HCL számára stratégiailag fontos növekedési területen” – közölte Vijay Guntur, a HCL Technologies mérnöki és kutatás-fejlesztési részlegének elnöke.

A tranzakció az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatósági engedélyéhez kötött, és várhatóan 2022 márciusában zárul le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!