Megtarthatja óriási bitcoinvagyonát a kriptovaluta állítólagos kitalálója

2021. december 08. – 09:00

Megtarthatja óriási bitcoinvagyonát a kriptovaluta állítólagos kitalálója
Craig Wright a CoinGeek konferencián 2021-ben – Fotó: Eugene Gologursky / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kell megválnia az óriási értékű bitcoinvagyonának felétől a kriptovaluta egyik állítólagos feltalálójának, miután a volt partnerének családja kártérítést követelt tőle – írja a BBC.

Craig Wright és Dave Kleiman az előbbi állítása szerint 2008-ban találták ki együtt a bitcoint. Kleiman családja azonban a férfi halála után úgy érezte, hogy mivel közös munka eredménye volt az első bányászat, Wright tartozik nekik a felhalmozott kriptovagyonának felével. Ez a kriptovagyon pedig mostani árfolyamon nagyjából 54 milliárd dollárt, azaz kábé 17,5 billió forintot ér.

Wrightnak azonban 100 millió dollárnyi kártérítést kell fizetnie szellemi termék kisajátítása miatt, bár ez lehet, hogy könnyedén fog menni abból az 54 milliárdból.

Wright és Kleiman 2008-ban Satoshi Nakamotóként publikálták a bitcoin működését. Wright 2016 óta azt terjeszti magáról, hogy ő maga Nakamoto, de ezt még nem sikerült egyértelműen bizonyítania.

Wright szerint a bíróság döntéséből egyértelműen az következik, hogy ő találta ki a bitcoint.

(BBC)