A világ egyik legerősebb szuperszámítógépét építené meg az OTP Bank és az ITM

2021. október 19. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

A világ egyik legerősebb szuperszámítógépét akarja megépíteni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az OTP Bank – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden, Balatonfüreden az Infotér konferencia nulladik napján tartott előadásán, írja az MTI.

A terv az, hogy létrehozzák a mesterséges intelligencia által használható magyar nyelvi modult. Ez azért lényeges, mert a létező mesterséges intelligencia alkalmazások főként angolul működnek, a magyar modellt létre kell hozni, hogy a mesterséges intelligencia megfelelően tudjon magyar nyelvű szöveges és audio adatokkal dolgozni – írja a Portfolio.

A magyarul bevitt adatokat a szuperszámítógép képes lesz a mindennapi élet területein alkalmazni, például az oktatásban, a kutatás-fejlesztésben, a piaci szektorban – mondta Palkovics, aki szerint a szuperszámítógép a jövő év közepéig két magyarországi helyszínen kezdi meg a működését. Erről Csányi Péter, az OTP vezérigazgató-helyettese és Palkovics László egy szándéknyilatkozatot is aláírt.

A szuperszámítógép a tervek szerint 37,5 petaflops számítási teljesítményű lesz, 40 terabyte memóriával, amit később akár többszörösére is lehet majd bővíteni.

Ha a számítási teljesítménye valóban 37,5 petaflops lesz, akkor azzal a világ kilencedik, Európa második legerősebb szuperszámítógépe lenne. A legerősebb szuperszámítógépeket rangsoroló listát fél évente szokták frissíteni, a legutóbbi, júniusi állás szerint jelenleg a top500-ban sincs magyarországi szuperszámítógép.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!