Meghalt Clive Sinclair, a ZX Spectrum megalkotója

2021. szeptember 16. – 21:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

81 éves korában meghalt Sir Clive Sinclair feltaláló és üzletember, aki többek között a ZX Spectrum megalkotásáról ismert. Hosszú betegség után halt meg londoni otthonában, írja a lányára hivatkozva a Guardian.

Sinclair cége gyártott zsebszámológépeket, zsebrádiókat, és az otthoni számítógépek elterjedésében is szerepet játszott az 1980-as években. A termékeikre egyaránt jellemző volt, hogy elérhető áron kerültek forgalomba, ezzel új rétegekhez is eljutva.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSzT) múltidéző honlapján tavaly megjelent cikkben azt írják, hogy a ZX-81 Magyarországon is sokaknak a belépőt jelentette az informatika és a programozás világába. A legnagyobb sikert elért ZX Spectrum számítógépre pedig sok alkalmazás, játék- és oktatóprogram jelent meg.

Egy időben a játékosok számára az volt a kérdés, hogy a ZX Spectrumot vagy a Commodore 64-et válasszák, de Sinclairnek a kódolás tanítása legalább olyan fontos volt, mint a játék.

Sinclair és az A-Bike 2006-ban – Fotó: Adrian Dennis / AFP
Sinclair és az A-Bike 2006-ban – Fotó: Adrian Dennis / AFP

Munkájának elismeréseként II. Erzsébet királynő 1983-ban lovaggá ütötte. Azonban voltak kevésbé sikeres próbálkozásai is, a C5 villanyautóba-fekvőbiciklibe bele is bukott, és a Sinclair TV80 zsebtévé sem tudott akkoriban befutni. Azonban később is alkotott, például 2006-ban mutatott be egy összecsukható minikerékpárt, az A-Bike-ot.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!