Az indítása után nem sokkal felrobbant egy új űrrakéta Kalifornia felett

2021. szeptember 3. – 17:40

frissítve

Az indítása után nem sokkal felrobbant egy új űrrakéta Kalifornia felett
A Firefly Aerospace rakétája néhány perccel a kilövés után felrobbant – Fotó: Gene Blevins/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kudarccal végződött a Firefly Aerospace első kísérlete, amellyel rakétát akartak az űrbe juttatni. Az Alpha nevet viselő rakéta egy ismeretlen hiba miatt felrobbant két és fél perccel az indítása után.

A Space.com azt írta, hogy a rakétát a kaliforniai Vandenberg űrbázisról lőtték ki csütörtök este hét órakor, de ez már egy elhalasztott start volt. Nagyjából egy órával korábban a visszaszámlálás közben fújták le az indítást.

A 29 méteres, kétfokozatú Alpha repülése simának látszott, de két és fél perc után pályája megtört, majd egy robbanás után egy tűzgömböt lehetett látni az égbolton.

A Firefly képviselői egyelőre csak annyit közöltek, hogy az első fokozatnál lépett fel valami rendellenesség, amint több információjuk lesz, jelentkeznek a részletekkel. A Spacenews.com azt írta, a rakéta teljesítményével komoly gondok voltak, a szuperszonikus sebességet a tervek szerint az indítás után 67 másodperccel kellett volna elérnie, de ez csak 140 másodpercnél sikerült neki.

A Firefly föld körüli pályára akarta állítani a rakétát, amely akár ezer kilogrammnyi terhet is képes szállítani, amivel a közepes teherbírású rakéták közé tartozhatna. Az első, sikertelen kísérletnél 92 kilós terhet vitt, a rakományában műholdak, űrhajózáshoz szükséges technikák és emléktárgyak voltak.

Az, hogy nem sikeres az első indítás, az iparágban nem szokatlan jelenség, a szintén műholdak pályára állításával foglalkozó Rocket Lab, a Virgin Orbit és az Astra is szenvedett el hasonló kudarcokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!