Még idén megnyitják a Tesla szupertöltő-hálózatát más elektromos autók előtt is

2021. július 21. – 10:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elég nagy bejelentést tett Twitteren kedd este Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója, aki egy rajongó bejegyzésére reagálva azt írta, hogy még idén elérhetővé teszik a gyártó saját, eddig csak Teslák által használható töltőhálózatát más elektromos autók előtt is. Azt egyelőre nem tudni, hogy a nyitás hol kezdődik majd – a korábbi pletykák alapján Norvégia, Németország és Svédország tűnik a legvalószínűbbnek –, de az kiderült, hogy idővel minden országban szeretnék nyílttá tenni a szupertöltő-hálózatot – írja a CNBC.

Musk bejegyzésében azt írta, hogy annak idején azért alkották meg a saját csatlakozójukat, mert nem létezett ipari szabvány, amihez alkalmazkodhattak volna, és csak a Tesla gyártott hosszabb távokra tervezett elektromos autókat. Az így kiépített, bármiféle tagsági díj fizetése nélkül igénybe vehető töltőhálózat hatalmas előnyt jelentett, korábban pedig maga a gyártó is előszeretettel használta ezt érvként a Teslák mellett. Az autók tulajdonosai adapterekkel bármilyen töltőállomáson fel tudják tölteni az autóikat,

a szupertöltő-hálózatot pedig csak ők tudják használni, ami garantálja, hogy kevesebbet kell várakozniuk, és mindig találnak maguknak üres állomást.

Ez utóbbi fog most megváltozni, mint Musk írta, még idén megnyitják a hálózatot más elektromos autók előtt is, és az is kiderült, hogy előbb-utóbb minden országban elérhető lesz majd ez a lehetőség. A Tesla vezére egyébként korábban is belengette már ezt, tavaly decemberben arról írt, hogy már dolgoznak azon, hogy más autókat is lehessen tölteni.

Sajtóhírek szerint a Tesla korábban Németországban, Svédországban és Norvégiában is egyeztetett már arról, hogy más gyártók autói is hozzáférhessenek a szupertöltőkhöz, így nem lenne meglepő, ha itt debütálna az újítás. Ha az Egyesült Államokban is sikerül nyílttá tenniük a hálózatot, azzal a gyártó elég nagyot nyerhet – pláne akkor, ha megújuló forrásokból tudják feltölteni az autókat –, ezzel ugyanis egy rakás extra kormányzati kedvezményt és támogatást tudnának igénybe venni. Szupertöltők Magyarországon is vannak, ide kattintva lehet megnézni, hogy pontosan hol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!