Tibet első gyorsvasútja olyan magasan van, hogy az utasoknak extra oxigén kell

2021. július 01. – 08:21

Másolás

Vágólapra másolva

Tibetben átadták a tartomány első gyorsvasútját, ami olyan magasan van, hogy az utasoknak extra oxigénre van szükségük a szerelvényen, írja a CNN, ami egy videót is közölt a vonat első útjáról.

A tibeti tartományi központot, Lhászát Nyingcsi városával összekötő 435 kilométeres vasútvonal elkészültével a kínai szárazföld mind a 31 tartományi szintű régiója számára lehetővé vált a nagysebességű vonatközlekedés.

Tibetben nem volt könnyű feladat nagysebességű vasutat építeni, az útvonal mintegy 90 százaléka 3000 méternél magasabban van a tengerszint felett. 121 hídon és 47 alagúton haladnak át a vonatok, 5,6 milliárd dollárt (1700 milliárd forint) költöttek a vonal megépítésére.

A nagy magasságban közlekedő Fuxing vonatok automatikus oxigénellátó rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek az oxigénszintet valamivel magasabban tartják, mint a légkörben található átlagos szint. A vonatok ablakai pedig speciális üvegréteggel vannak ellátva, amelyet úgy terveztek, hogy ellenálljon a régióban tapasztalható magas UV-szintnek.

Népviseletbe öltözött tibetiek utaznak a frissen átadott gyorsvasúton – Fotó: PURBU ZHAXI / XINHUA VIA AFP
Népviseletbe öltözött tibetiek utaznak a frissen átadott gyorsvasúton – Fotó: PURBU ZHAXI / XINHUA VIA AFP

A vonatok óránként 160 kilométeres sebességgel haladnak – ez jóval alacsonyabb, mint a Kína más hasonló vonalain megszokott 350 km/h maximális sebesség. Jelenleg közel 40 ezer kilométernyi gyorsvasútvonal szeli át az országot, összekötve Kína összes nagy megavárosi klaszterét. A hálózat várhatóan 70 ezer kilométerre bővül 2035-re.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom