Kína megcsinálja az űrbe telepített gigantikus naperőművet

2021. június 28. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Februárban kiderült, hogy a Pentagon alkalmazásában álló tudósok sikeresen teszteltek egy pizzadoboz méretű napelemet az űrben, amelyről lézer formájában juttatják a Földre az energiát.

Kínában most viszont már arról beszélnek, hogy a közeljövőben, 2022-től kezdve ipari méretekben terveznek hasonló rendszert. A 2022-es kezdet persze még csak egy apró lépést jelent, ekkor még csak kis mennyiségben állítanának elő elektromosságot, de 2030 környékére már megawatt, 2050 táján pedig gigawatt léptékben terveznek, amivel már ipari igényeket is ki lehet elégíteni.

Ehhez persze irtózatosan sok munkára lesz szükségük – a SpaceNews cikke szerint ilyen termeléshez több négyzetkilométernyi napelemet kellene 35 786 km-es magasságba juttatni. Ez nagyjából 10 ezer tonnás terhet jelentene, amit több mint 100 fellövéssel juttatnának az űrbe, hogy aztán ott szereljék össze az egyes elemeket.

Ehhez a Hosszú menetelés 9 rakéta teherhordozó változatát használnák – legalábbis a kezdetekben, 2050-ig azért jöhet frissebb technológia.

Az űrbe telepített naperőmű legnagyobb előnye, hogy teljesen független az időjárástól, így lényegében folyamatosan képes megújuló energiát termelni, és azt oda is el lehet juttatni, ahol nehézkes környezetbarát energiát előállítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!