Ezermilliárd forintnyi bitcoinnal tűnt el egy dél-afrikai testvérpár

2021. június 24. – 23:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

3,6 milliárd dollárnyi, azaz körülbelül ezermilliárd forintnyi bitcoinnal tűnt el egy dél-afrikai testvérpár, ez lehet a valaha volt legnagyobb kriptovalutás lopás, írja a Markets Insider.

2019-ben Ameer Cajee és öccse, Raees Cajee készítettek egy bitcoinbányász oldalt, Africrypt néven. Az áprilisi bitcoinbányászati csúcson már 69 ezer bitcoinnál, azaz közel négymilliárd dollárnál jártak, azóta viszont a két testvér eltűnt, sehol sem találják őket.

Előbb a húszéves Ameer arról tájékoztatta a klienseket, hogy az Africryptet meghekkelték, vele együtt pedig a felhasználók adatait is. Ameer arra kérte őket, az esetet ne jelentse senki a hatóságoknak. Néhányan nem hallgattak rájuk, és jelentették a hekkelést. A nyomozóhatóságok ezután megpróbáltak a testvérpár nyomára bukkanni, hiába.

Pár napja Kínában tiltották be a bitcoinbányászatot, utána látványosan lecsökkent az áramfogyasztás, hiszen rengeteg nagy áramigényű gépet iktattak ki a rendszerből.

A becslések szerint a kriptovaluta-bányászat 65-75 százaléka Kínában zajlott, ami ezekután a nullára eshet. Iparági szereplők úgy vélik, hogy mindez Texast hozhatja kedvező helyzetbe, ahol olcsó, elsősorban szélerőmű által előállított árammal lehet fedezni a bányászat energiaigényét.

Kínában nemcsak a bányászatot, hanem a bitcoinalapú kereskedést is igyekeznek megnyirbálni, három iparági testület betiltotta a kriptovaluta-alapú pénzügyi és fizetési szolgáltatásokat. Korábban megtagadták a hozzáférést több, széles körben követett, kriptovalutákkal kapcsolatos Weibo-fiókhoz, azzal az üzenettel, hogy mindegyik fiók törvényt sért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!