A Facebook újítása figyelmeztet, ha olvasás nélkül akarnak megosztani egy cikket

2021. május 11. – 15:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő óta új funkciót tesztel a Facebook: szöveges üzenetben figyelmeztetik azokat a felhasználókat, akik olvasás nélkül akarnak megosztani egy cikket – írja a 24.hu.

„Megosztani készülsz egy cikket anélkül, hogy megnyitnád” – áll a felugró ablakban, majd arra figyelmeztetnek, hogy az olvasatlan információk megosztásával a legfontosabb tényekről maradhat le a felhasználó, majd választási lehetőséget kínálnak a cikk megnyitására vagy az olvasás nélküli megosztásra.

A fejlesztés célja, hogy ezzel is visszaszorítsák az álhírek terjedését a közösségi médiában. Első körben csak androidos okostelefonon, kevés felhasználónál jelenik meg ez az újítás. A felugró figyelmeztetés azonban semmire sem kötelez, mindenki számára kikapcsolható lesz.

A Columbia Egyetem 2016-os tanulmánya szerint a felhasználók közel 60 százaléka úgy osztott meg cikkeket a Twitteren, hogy a cím elolvasásánál tovább nem jutottak. Emiatt a Twitternél is kipróbálták már ezt a funkciót korlátozott körben, és azt tapasztalták, hogy hatásos. Az adataik szerint 40 százalékkal többen nyitották meg az után a cikkeket, hogy figyelmeztették őket, valamint csökkent a megosztások száma azok körében, akik valóban el is olvasták a cikket – írja a Pocket-lint.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!