Megakadt a rotorpróba, elhalasztja a történelmi marsrepülést a NASA

2021. április 10. – 21:16

Megakadt a rotorpróba, elhalasztja a történelmi marsrepülést a NASA
Az Ingeunity marshelikopter a Mars felszínén 2021. április 9-én – Fotó: NASA / JPL-Caltech / ASU

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul idő előtt félbeszakadt az Ingenuity marshelikopter első, történelmi felszállása előtt végzett tesztje, amin a rotorlapátokat próbálgatta a NASA, ezért elővigyázatosságból április 11-ről április 14-re halasztották az első marsrepülés legkorábbi időpontját.

A pénteki teszt eredményéről szombaton számolt be a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, azt is közölve, hogy egy számítógépes hiba okozta a teszt korai végét. Az apró, 1,8 kilós drón teljesen ép állapotban van, de a történelmi repülés sikeréhez a mérnököknek alaposan át kell nézniük a telemetriai adatokat, ezért a halasztás mellett döntöttek.

A több mint 80 millió dollárból kifejlesztett Ingeunity marshelikopter lehet az első ember alkotta eszköz, ami irányított repülést hajt végre egy másik bolygón – vagyis nem csupán felszáll arról, hanem ellenőrzött körülmények között landol is utána.

Az Ingeunity mindezt az első irányított földi repülés egy aprócska darabjával teszi majd meg, magával vitt ugyanis a Marsra egy darabot a Wright fivérek repülőjét borító szövetből. A marshelikopter a tervek szerint több repülésből álló küldetése pusztán kísérleti jellegű, a NASA mérnökei és tudósai csak ellenőrzik a gyakorlatban, hogy lehetséges-e a Mars a földinél 100-szor ritkább légkörében a repülés, hogy a későbbi marsmissziókat hasonló felderítődrónokkal támogassák majd meg. Ezért az Ingenuity nem is kapott semmilyen tudományos mérőműszert, a repülések után örökre magára hagyja majd a marsi élet után kutató Perseverance.

Amennyiben az Ingenuity a levegőbe emelkedik szerdán, a NASA csütörtökön közölheti a tesztrepülés eredményeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!