Egy közszereplőnek azt is el kell tűrnie, ha a halálát kívánják a Facebookon

2021. március 23. – 21:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiszivárgott a Facebook belső iránymutatása arról, hogy a közösségi oldal moderátorai miként kezeljék az internetes zaklatásokat és a durva verbális bántalmazásokat. A Guardian által megszerzett több mint 300 oldalnyi, 2020 decemberében készült dokumentumból kiderül, hogy a Facebookon miként különböztetik meg a közszereplők és a nem közszereplők online védelmét.

A Facebooknál meglehetősen tágan értelmezik a közszereplés fogalmát: ide sorolnak minden politikust, függetlenül attól, hogy megválasztották-e vagy sem, vagy hogy milyen szerepet tölt be egy kormányzatban. Szintén közszereplőnek számít minden újságíró, aki nyilvánosan publikál. Az erőteljes online jelenlét is elég ehhez a minősítéshez, akinek legalább 100 ezer követője van valamilyen platformon, az már közszereplő. Ahogy az is közszereplő, akinek a neve az elmúlt két évben legalább öt cikk címében fordult elő. A Facebook irányelvei szerint kivételt jelentenek a 13 évnél fiatalabbak, akik semmi esetre sem lehetnek közszereplők.

A közszereplőknek jellemzően több kritikát és támadást kell elviselniük a Facebookon, mint egy privát felhasználónak. A kritizálásban egy bizonyos szintet még megengedettnek tartanak, „mert meg akarjuk adni a lehetőséget a vitára. Ezek gyakran tartalmazhatnak kritikus kommenteket a hírekben szereplő emberekkel szemben” – olvasható a Facebook moderátori irányelvei között, ahol azt is igyekeznek meghatározni, hogy egy vitában meddig lehet elmenni.

„Eltávolítjuk a közszereplőket ért súlyos támadásokat, a magánszemélyek esetében pedig még ennél is szigorúbban járunk el: eltávolítunk minden olyan tartalmat, amelynek a megalázás vagy megszégyenítés a célja, ideértve a szexuális irányultság elleni támadásokat is.” A dokumentum szerint magánszemélyek halálát sem lehet kívánni. Egy közszereplőről viszont már le lehet ezt írni, ha nem közvetlenül neki címzik az üzenetet, és nem jelölik meg őt az adott bejegyzésben vagy kommentben.

Ugyanakkor a Facebook online bántalmazási és zaklatási politikája nem igazán védi meg a közszereplőket a testi sértéssel való fenyegetésektől, a becsmérlő szexuális kifejezésektől sem.

A Facebook szabályai más meglepő érdekességeket is tartalmaznak. Általánosságban a felhasználók tehetnek sértő megjegyzéseket halottakra, de csak akkor, ha az adott illető 1900 előtt hunyt el. Emellett a kitalált karakterek „zaklatása” és becsmérlése is megengedett.

A Facebook szóvivője azt mondta, fontosnak tartják lehetővé tenni a politikusokról és más közszereplőkről zajló vitákat a nyilvánosság előtt, de ez nem jelenti azt, hogy a zaklatást is tolerálnák. „Eltávolítjuk a gyűlöletbeszédet, és további lehetőségeket keresünk a közszereplők zaklatás elleni védelmére. Rendszeresen konzultálunk biztonsági szakértőkkel, emberi jogi aktivistákkal és újságírókkal, hogy visszajelzést kapjunk a politikánkról, és megbizonyosodjunk arról, hogy helyes úton járunk-e” – mondta a szóvivő a Guardiannek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!