Az amerikai hadsereg háti hordozórakétákkal akarja felszerelni katonáit

2021. március 10. – 18:49

frissítve

Az amerikai hadsereg háti hordozórakétákkal akarja felszerelni katonáit
David Mayman, a kaliforniai Jetpack Aviation alapítója 2018-ban bemutatót tart saját fejlesztésű hordozóeszközével Fotó: Michael Cole / Corbis via Getty Images)

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai hadsereg komolyan elhatározta, hogy katonáit jetpackkel, azaz személyes sugárhajtóművel szereli fel. Az Egyesült Államok hadügyminisztériuma, a Pentagon különleges fejlesztésekért felelős ügynöksége, a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) ugyanis március elején másfél millió dolláros (nagyjából 460 millió forintos) pályázatot hirdetett egy olyan eszköz fejlesztési koncepciójára, amit egyetlen katona is egyszerűen kezelhet, könnyedén hordozhat, és legfeljebb 10 perc alatt üzemkésszé tehet.

A Pentagon nem zárkózott el az űrhajók hordozórakétáihoz hasonlóan egyszer használatos eszközök elől sem, de a pályázati kiírásban egy sor felhasználási módot kikötött a városharcra való alkalmasságtól a folyókon való átkeléseken át a sebesültek gyors kimentésére való alkalmasságig (ez utóbbi valamiféle távirányítást vagy önvezérlő üzemmódot is feltételez). A pályázatban az a kikötés is szerepel, hogy a személyi hajtóműnek – akár földről, akár egy légi járműről indítják – minimum 5 kilométeres hatótávolsággal kell bírnia.

Az elmúlt évtizedben számos, Boba Fetten és a Vasemberen felnőtt amatőr és professzionális jetpackfejlesztő bukkant fel, akik képesek voltak abszolút használható hátizsákhajtóműveket fabrikálni. Tavaly Nagy-Britanniában már élesben is bevetettek egy repülő hegyimentőt, sőt, a Királyi Haditengerészet is rendszeresített egy apró gázturbinákkal repített hordozót az egyik hajóról a másikra történő átszállás megkönnyítésére. Ez azonban csaknem 150 millió forintot kóstál, ami megnehezíti a tömeges alkalmazását.

Egyébként DARPA az ötvenes évektől maga is számos szerződést kötött repülőgép-fejlesztő vállalatokkal egy valóban kényelmes és megbízható eszköz fejlesztésére, de soha nem sikerült elég könnyű szerkezettel elkápráztatni a Pentagon illetékeseit, így az összes eddigi koncepció fiókban maradt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!