Virágzik a hamis vakcinák kereskedelme a darkneten

2021. március 9. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

A darkneten egyre több csaló próbál hasznot húzni a koronavírus-járványból, sok eladó több száz dollárért kínál hamisított védőoltásokat. Az egyik kiberbiztonsági cég, a Kaspersky kutatói 15 különféle piacot vizsgáltak meg a darkneten, és három ismert koronavírus-vakcinára találtak ajánlatokat: a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna készítményeire – írja a vállalat közleménye.

Az eladók többsége Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból kínálta eladásra a vakcinákat, egy-egy dózis ára pedig a 250 és 1200 dollár közötti sávban mozgott. A kommunikáció titkosított üzenetküldő alkalmazásokon, például a Wickren és a Telegramon keresztül zajlott, az áru ellenértékét pedig kriptovalutában, elsősorban bitcoinban kérték.

A feketepiaci eladók mintegy 100–500 tranzakciót hajtottak végre, ami azt mutatja, hogy valóban eladtak valamit, de az továbbra sem világos, hogy valójában mit vettek a vevők.

Nagyon valószínű, hogy akik tényleg kaptak valamit a postán, azok sem hatékony, igazi vakcinát kaptak. Még ennél is fontosabb, hogy az ilyen vakcinák beszerzése illegális.

„A darkneten szinte bármi megtalálható, nem meglepő tehát, hogy az ottani eladók ki akarják aknázni az oltási kampányt. Az elmúlt évben rengeteg olyan csalást kíséreltek meg, amelyhez a Covid-témát használták fel, és ezek nagy része sikeres is volt. Jelenleg az emberek nemcsak vakcinákat árulnak, hanem oltási igazolványokat is, amelyek a szabad utazást segítik elő. Fontos, hogy a felhasználók óvatosan kezeljenek minden világjárványhoz kapcsolódó »remek üzletet«️, és persze sosem jó ötlet a darkentről vakcinát vásárolni” – mondta Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági szakértője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!