Megtette első métereit a Marson a Perseverance

2021. március 5. – 22:02

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken, magyar idő szerint este 21.30-kor sajtótájékoztatót tartott a NASA Jet Propulsion Laboratory, hogy beszámoljon több „első” eseményről, amit a Perseverance marsjáró végrehajtott a két héttel ezelőtti landolása óta.

Ezek közül egyértelműen a legfontosabb fejlemény, hogy a Perseverance megtette az első próbamétereit a Mars felszínén, ezzel lényegében hivatalosan is megkezdte a kutatómunkáját. Ez a későbbiekben természetesen hosszabb utakban, illetve fontos vizsgálatokban csúcsosodik majd ki. A Perseverance marsjáró egyik fontos technikai újítása a Marson 2012-ben landolt Curiosityhez képest, hogy van benne önvezető üzemmód, így földi közbeavatkozás és parancs nélkül marsi mértékkel nézve meglepő gyors, napi több száz méteres tempóra is képes.

Az elvégzett átmozgató teszt hibátlanul zajlott le, mondta el a NASA, de az is kiderült, hogy a Perseverance már a marsi klíma vizsgálatára alkalmas karját is kinyújtotta, így rövidesen az időjárásról rögzített adatait is közölhetik.

A Perseverance marsi küldetésének fő célja az ősi marsi mikrobiális élet nyomainak felkutatása, ezért is landolt abban a Jezero-kráterben, amiben évmilliárdokkal korábban egy hatalmas tó hullámzott. A február 18-i, hibátlanul végrehajtott landolás után a NASA szakemberei jelenleg két lehetséges útvonalat jelöltek ki a Perseverance számára, amin elérheti az egykor a Jezero-kráterbe egykor beleömlő egyik folyó deltáját, de még nem döntötték el, hogy pontosan merre is induljanak a hosszú úton.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!