Alighogy leszállt, máris kamuvideó terjed a legújabb marsjáróról

2021. február 22. – 10:04

frissítve

Alighogy leszállt, máris kamuvideó terjed a legújabb marsjáróról
A Perseverance marsjáró által küldött első színes, nagy felbontású kép – Fotó: Fotó: NASA/JPL-Caltech

Másolás

Vágólapra másolva

Bolygóközötti szintre emelte a fake news, vagyis az álhírek terjedését a Twitteren terjedő videó, ami szerint a csütörtökön a Mars felszínén landolt Perseverance marsjáró máris megküldte azt a történelmi hang- (és videó)felvételt, amin először hallhatnánk a Mars felszínén rögzített hangot.

A hamis videó eredetileg egy James Holland nevű felhasználótól indult el, különböző feltöltéseken 25 és 6 millió megtekintés is látható. Ugyanakkor

teljességgel biztos, hogy a videó hamis,

méghozzá több okból is.

Egyrészt a videó hátterében dombokat látni, a Perseverance viszont a teljesen önálló módon vezértelt navigációjának köszönhetően sima területen landolt a Marson. Ezek a dombok csak akkor látszódhatnának a Perseverance környékén, ha csütörtök óta több kilométert megtett volna a Marson, amire nem is nagyon alkalmas az eszköz, és hát a NASA sem csapkodja ostorral a 2,7 milliárd dolláros robotot, ami jelenleg is szép komótosan készül fel a hosszú munkavégzésre.

A videón valójában a Marson 2012-ben landoló Curiosity látható – maga a név is olvasható a roboton –, ami az elmúlt majdnem kilenc évben már 24 km-t barangolt be a bolygón. A nagy vándorlás közben viszont egy dolgot nem csinált: nem rögzítette a Mars hangját, ugyanis erre képtelen, lévén hogy nem is vitt magával mikrofont.

Pillanatkép a Twitteren terjedő hamis videóból
Pillanatkép a Twitteren terjedő hamis videóból

Ezt a nagy felfedezést majd a Perseverance teszi meg később, a marsi hangokra és a Perseverance első videójára viszont még várni kell egy kicsit – utóbbit várhatóan magyar idő szerint február 22-én, este 8-kor mutatja majd be a NASA.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!