Gyorsabb, mozgékonyabb és messzebbre repül az új helikoptercsoda, ami leválthatja a legendás Black Hawkot

2021. január 30. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Lockheed Martin tulajdonában lévő Sikorsky, és a Boeing bemutatta új, közös fejlesztésű helikoptere, a Defiant X végső specifikációját, amely esélyes arra, hogy leváltsa a legendás, 40 éve szolgálatban lévő Black Hawkot az amerikai hadseregben. A Defiant X mozgékonyabb és kétszer gyorsabb mint a Black Hawk, ráadásul messzebbre is repül.

Bár a Black Hawk még most is nagyon megbízható, és rendszeresen frissült is az új technológiákkal, az USA hadseregének döntéshozói mégis úgy vélik, itt az idő egy új helikopter hadrendbe állítására, amelyben teret kaphatnak a repülőgép-kutatás elmúlt 40 évének fejlesztései.

A PopularMechanics cikke szerint a Defiant X a magas sebességet koaxiális rotorelrendezésének köszönheti, két, egymással szembeforgó főrotorja van, így nincs szükség kiegyenlítő farokrotorra. Előnye a könnyebb vezethetőség, a kiemelkedő manőverezőképesség, a nagyobb emelőerő, a kis szélérzékenység, a csendesebb üzemmód és az alacsony vibrációszint.

A farokrotor helyén a Defiant X-en egy propeller van, amitől még gyorsabbá válik a helikopter. Ráadásul a Black Hawknál kisebb a hőkibocsátása, ezért az ellenséges infravörös érzékelők nehezebben veszik észre. Akár ez a helikopter lesz a befutó, akár a versenytárs Bell V-280 Valor, a hadsereg 2030 körül fogja rendszeresíteni a Black Hawk utódját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!