A Facebook felfüggesztette az izraeli miniszterelnök chatbotját, mert az egészségügyi információt kért a követőitől

2021. január 25. – 18:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook törölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik posztját és felfüggesztette a chatbotját, mert azok szembementek az oldal szabályzatával – írja a BBC. A chatbot azt kérte az oldal követőiről, hogy adják meg azoknak a 60 évnél idősebb ismerőseiknek az adatait, akik még nem kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

A bot azt írta, hogy lehet, hogy Netanjahu felhívná őket, hogy rábeszélje őket az oltásra.

Ez azonban a Facebook szerint szembe megy a közösségi oldal bizalmas adatokat védő szabályaival.

„A szabályzatunknak megfelelően nem engedjük olyan tartalmak megosztását, amik mások egészségügyi információit kérik”

– jelentette ki a Facebook Israel.

A chatbot segítségével egy oldal úgy tud egyszerű beszélgetéseket folytatni a követőivel, hogy az oldal részéről nincs szükség emberi inputra. Az izraeli miniszterelnök botját egy hétre függesztették fel. A felhívás megjelent Netanjahu egy posztjában is, azt a Facebook törölte.

A Facebook már kétszer is felfüggesztette Netanjahu chatbotját, mindkétszer a 2017-es választáskor. Először gyűlöletbeszéd miatt, mert a chatbot azt írta a követőknek, hogy az arabok tönkre akarják tenni az országot, majd azért, mert ugyan már javában zajlott a szavazás, de a szabályok ellenére a bot közvélemény-kutatásokat posztolt.

A miniszerelnök pártja szerint a Netanjahunak semmi köze sincs a posztokhoz.

Egyelőre Izraelé a leggyorsabb oltási stratégia, a hivatalos adatok szerint december 19-e óta a kilenc milliós ország lakosságának több mint negyede legalább egy oltást kapott már.

Eközben a miniszterelnök ellen korrupciós per folyik, de a járvány miatt elhalasztották a januári tárgyalást.