Megint elnapolták Benjámin Netanjahu tárgyalását

2021. január 11. – 13:22

frissítve

Megint elnapolták Benjámin Netanjahu tárgyalását
Benjámin Netanjahu – Fotó: Marc Israel Sellem / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét elhalasztják Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő korrupciós perének tárgyalását. Az eredetileg januárra (január 3-ra, majd január 13-ra) kitűzött tárgyalást már kétszer napolták el, legutóbb a járvány miatt bevezetett országos zárlat miatt. A jeruzsálemi körzeti bíróság így február 8-én reggel 9 órára tűzte ki az újabb tárgyalási napot, írja az MTI.

Ez azt is jelenti, hogy a kormányfőnek hat héttel a március 23-i parlamenti választások előtt kell bíróság elé állnia csalás, közhivatallal visszaélés és korrupció miatt.

A vádirat szerint a miniszterelnök 155 esetben közvetlenül vagy közvetítőn keresztül személyesen próbálta befolyásolni az akkori második leglátogatottabb hírportál tartalmát.

Két hete Netanjahu védőügyvédjei a vádak elutasítását kérték a bíróságtól, mivel szerintük a rendőrség nyomozói csak utólag kaptak engedélyt a főügyésztől a nyomozás megindítására. Az izraeli törvények szerint hivatalban lévő miniszterelnök ellen ugyanis csak akkor kezdhetnek nyomozni, ha azt a főügyész jóváhagyta. Avicháj Mandelblit főügyész múlt héten ezért igazolást küldött a bíróságnak, amelyben azt írta, hogy előzetesen szóban jóváhagyta a miniszterelnök elleni nyomozást.

Nyár közepe óta országszerte tömegtüntetésekkel követelik a miniszterelnök lemondását.

Március 23-án két éven belül negyedszer is parlamenti választásokat tartanak Izraelben, melyen Netanjahu elsősorban az ország lakosságának gyors beoltásával kampányol. Addigra tervei szerint Izraelben minden 16 éven felüli lakos hozzájuthat a koronavírus elleni vakcinához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!