Etikusan járt el az a „hacker”, aki kitalálta, hogy a kampányszlogenje Trump Twitterének a jelszava

2020. december 16. – 22:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Holland nyomozók szerint egy „hacker” sikeresen bejelentkezett Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének híres Twitter-fiókjába, méghozzá úgy, hogy egyszerűen csak kitalálta a jelszavát. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, Victor Gevers a hírek szerint a „maga2020!” jelszóval járt sikerrel, vagyis a világ egyik szuperhatalmának vezetője a választási kampányszlogenjének rövidítését plusz egy felkiáltójelet használt a több mint 88 millió követővel rendelkező fiókja védelméhez – írja a BBC.

Gevers maga jelentette a rendőrségen, hogy hozzá tud férni Trump Twitteréhez, ezért a holland rendőrök nem indítottak eljárást ellene, mert szerintük etikusan járt el, nem élt vissza a helyzettel. A holland rendőrség annyit tett még hozzá az ügyhöz, hogy elmondták, a meglátásaikat elküldték az amerikai hatóságoknak.

Az állítás igazolásához a BBC megosztott egy olyan képernyőfotót, amin valaki hozzáfér Trump Twitter-profiljának szerkesztéséhez. Gevers szerint a kép október 22-én, az elnökválasztási kampányhajrában készült. A Fehér Ház akkor tagadta, hogy feltörték volna a fiókot, és a Twitter szerint sem volt erre bizonyíték.

Képernyőfotó Donald Trump Twitter-fiókjáról – Fotó: BBC
Képernyőfotó Donald Trump Twitter-fiókjáról – Fotó: BBC

A Twitter nem válaszolt a BBC azon kérdéseire, hogy Trump fiókja rendelkezik-e extra védelemmel, illetve van-e olyan naplójuk, amely ismeretlen bejelentkezést jegyzett volna fel. Ha Gevers valóban belépett a fiókba, akkor elméletileg láthatta az elnök összes adatát, beleértve a privát üzeneteit és fotóit és a blokkolt felhasználókat is.

„Ez nem csak a munkámról szól, hanem minden önkéntesről, aki sebezhetőségeket keres az interneten” – mondta a Gevers, aki 22 éve foglakozik szoftverek és weboldalak biztonsági réseinek feltárásával. A kiberbiztonsági körökben ismert Gevers azt mondta, október 16-án azt vizsgálta, hogy mennyire biztonságosak az amerikai elnökválasztás kulcsszereplőinek Twitter-profiljai. Ekkor jött rá, hogy mi lehet Trump jelszava.

Ez év elején azt is állította, hogy ő és más biztonsági szakértők 2016-ban már bejutottak Trump Twitter-fiókjába a „yourefired” (kivagyrúgva) jelszóval, ami állítólag egy hackertámadás során szivárgott ki a webre.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!