Jövőre már fülhallgató sem kell a privát zenehallgatáshoz

2020. november 15. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Noveto Systems nevű izraeli cég már évek óta dolgozik a sound beaming, vagyis a hangsugárzás nevű eljáráson, aminek az a lényege, hogy úgy hallgathatunk zenét, nézhetünk filmet, vagy csinálhatunk bármit fülhallgató nélkül, hogy azt csak mi halljuk, és senki más körülöttünk.

A SoundBeamer 1.0 egy asztali szerkezet, nagyjából úgy néz ki, mint egy hosszú hangfal, és egy térbeli érzékelő segítségével figyeli és követi a hallgató füleit, ahova ultrahang segítségével küldi el az úgynevezett hangbuborékokat. Mivel nincsen semmilyen eszköz az ember fülében, közben lehet hallani a szoba hangjait és zörejeit is közben, miközben mások nem hallanak semmit, vagy csak egy halk duruzsolást a cég állítása szerint.

Csak a beállításoktól függ, hogy a hang követi az ember fejét, vagy egy bizonyos helyre küldi azt, így előfordulhat, hogy mondjuk kimozgunk belőle, és már nem is halljuk, amit kellene. A Noveto Systems vezérigazgatója, Christophe Ramstein elmondása alapján eléggé össze lehet vele zavarni vele először az agyat, mert az ember azt hiszi, hogy egy hangfal szól, viszont ezt a képzeletbeli hangfalat senki más nem hallja.

Az eszköz 1.0-ás változatát pénteken mutatta be a sajtónak a Noveto Systems, a terveik szerint egy áramvonalasabb, továbbfejlesztett változat 2021 decemberében kerülne a boltokba.

(AP News)

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass