Először tesztelték emberekkel a Virgin Hyperloop szupergyors utasszállító kapszuláját

2020. november 9. – 11:30

Először tesztelték emberekkel a Virgin Hyperloop szupergyors utasszállító kapszuláját
Forrás: Virgin Hyperloop

Másolás

Vágólapra másolva

Fontos mérföldkőhöz érkezett a hyperloop-technológiában élen járó Virgin Hyperloop, vasárnap ugyanis elsőként tesztelték emberi utasokkal is a szupergyors utasszállító kapszulájukat. A Las Vegastól nem messze található teszthelyszínen a kapszula 176 kilométer per órás sebességet ért el a két utassal – írja a The Verge.

A hyperloop koncepcióját még 2013-ban vetette fel Elon Musk, a közkinccsé tett ötlet nyomán pedig több cég is alakult, hogy megvalósítsa a dolgot. Az egyik ilyen volt a mai nevén Virgin Hyperloop néven ismert vállalat, ami most egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kiteljesítse a légritkított csőben szupergyorsan haladó kapszulákat, amelyekkel reményeik szerint teljesen átformálhatják a személy- és a teherszállítást is.

A cég korábban több mint négyszáz tesztet végzett el utasok nélkül, a mostani teszt során viszont a cég technológiai vezetője, Josh Giegel, illetve Sara Luchian, az utasélményért felelős igazgató szálltak be az XP-2-es, vagy más néven Pegasus kapszulába, ami a lekicsinyített változata a Virgin Hyperloop terveiben szereplő, 23 utas szállítására képes kapszulának. Giegel elmondása szerint a vákuumban suhanó, mágneses levitáció által hajtott kapszula indulása nagyjából olyan érzés, mint ha egy felszálló repülőben ülne az ember, Luchian pedig úgy fogalmazott, hogy az utazás minden tekintetben felemelő élmény volt. Sultan Ahmed Bin Sulayem, a cég elnöke a teszt után elmondta, az a szerencse érte, hogy a saját szemeivel láthatott egy igazán történelmi pillanatot.

A Virgin Hyperloop terveiben a kapszula méretének növelése mellett természetesen a sebesség feltekerése is szerepel, ideális esetben közel 1000 kilométer per órával haladó kapszulákra lehet készülni. A technológia kritikusai szerint ez nem több utópisztikus képzelgésnél, és az is egyértelmű, hogy számtalan biztonsági kérdést kell még megválaszolni ahhoz, hogy reális legyen az elképzelés, a mostani teszt azonban egyértelmű lépés volt egy olyan jövő felé, ahol az utasszállító repülőknél kétszer gyorsabban lehetne eljutni a kapszulákkal New Yorkból Washingtonba. A Virgin Hyperloop egy hónapja jelentette be, hogy 500 millió dolláros tesztközpontot létesít West Virginia államban. Ekkor azt is kiemelték, hogy 2025-re szeretnék, ha meglenne minden biztonsági bizonyítványuk, 2030-ra pedig már kereskedelmi forgalomba hoznák a hyperloopjukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!