Súlyos pénzektől estek el a baloldali médiumok a Facebook finomhangolása miatt

2020. október 19. – 20:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Trump 2016-os megválasztása után súlyos kritikákat kapott a Facebook az álhírek terjesztése és a választás kimenetének esetleges befolyásolása miatt. Egy évre rá – a támadások hatására – finomhangoltak az algoritmuson, és gyakorlatilag eltüntették a politikai tartalmakat.

Csakhogy ez a változás nem mindenkit érintett egyformán, ez derül ki a Wall Street Journal cikkéből. Annyira el akarta kerülni a Facebook az antinkonzervatív megbélyegzést, hogy átestek a ló túloldalára, és a baloldalra hajló oldalak, cégek kerültek végül hátrányba.

A cikk szerint Zuckerberg tudtával olyan mértékben fogták vissza a baloldali médiumok elérhetőségét, hogy nagyon komoly gazdasági vesztességet okoztak. A Mother Jones nevű vállalatot – állítása szerint – 18 hónap alatt nagyjából 600 ezer dolláros kár érte a Facebook variálása miatt.

>>> A Telex további friss cikkeiért pedig kattintsanak ide <<<

Augusztusban már a Buzzfeeden megjelent egy cikk arról, hogy állítólag azért rúgta ki az egyik munkatársát a Facebook, mert bizonyítékokat gyűjtött arról, hogy a társaság előnyben részesíti a jobboldali médiumokat. Szerinte sokkal enyhébb büntetéseket, korlátozó intézkedéseket hozott a Facebook például a Fox ellen, ha az téves információt terjesztett.

Szeptember elején jelentette be Mark Zuckerberg, hogy a novemberi amerikai elnökválasztás előtti héten semmilyen politikai hirdetést nem lehet majd elhelyezni a Facebookon. Szűrni fogják például azokat a posztokat, melyek valamelyik jelölt győzelmét hirdetik a hivatalos eredmény bejelentése előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!