Nem késő belevágni, 120 ezer forint költségtérítés otthonfelújításnál

2024. október 25. – 10:55

Nem késő belevágni, 120 ezer forint költségtérítés otthonfelújításnál
Fotó: E.ON

Másolás

Vágólapra másolva

Még nem késő jelentkezni a nyáron indult új Otthonfelújítási Programra, amely akár 6 millió forinttal segítheti az 1990.12.31. előtt átadott családi házak energiahatékonyságának javítását, rezsiköltségük csökkentését. Ha az E.ON energetikai szakértelmét veszi igénybe, akkor ráadásul 120 ezer forint utólagos költségtérítést is kaphat.

Bármilyen jellegű felújítás nagy kihívást jelent, de megéri a befektetett idő, pénz és energia: egy komplett korszerűsítés nemcsak a havi kiadásokat csökkenti, de még az ingatlan piaci értékét is növeli.

A szinte minden magyarországi településen megtalálható, négyzet alaprajzú, Kádár-kockának is nevezett házak rendkívül energiapazarlóan működnek, hiszen azok elavult minőségű építőanyagokból, korszerűtlenné vált nyílászárókkal, hőszigetelés nélkül és rossz hatékonyságú fűtési rendszerrel épültek. Ugyanakkor – esetükben is – egy jól megtervezett, nagyobb bontással nem járó felújítás révén sokat lehet javítani a helyzetükön.

Most nagyon megéri!

Az Otthonfelújítási Programban – önrész vállalása mellett – maximálisan 6 millió forint állami támogatás pályázható. A támogatás kamatmentes hitelből és vissza nem térítendő támogatásból áll, melynek aránya a pályázó jövedelmi helyzetétől és az adott járás fejlettségi szintjétől függ, de a vissza nem térítendő összeg nem haladhatja meg a 3,5 millió forintot.

A támogatás alapfeltétele, hogy az épület felújítása legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményezzen, amit a beruházás előtt és után is hiteles energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Mire lehet pályázni?

A támogatott fejlesztések között a falak és a födém hőszigetelése, az ablakok, bejárati- vagy teraszajtók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése, és a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése szerepel.

Szakértő kezekben egyszerűbb

Ha az E.ON-t választja energetikai szaktanácsadónak és kivitelezőnek, mind a tervezés és mind a kivitelezés során egyaránt a megfelelő támogatásban, szakértelemben részesülhet.

A folyamat az alábbi hat lépésből tevődik össze:

1. Ajánlatkérés: kitölti a kapcsolatfelvételi űrlapot és elküldi az E.ON számára.

2. Energetikai tanácsadás, konzultáció: az E.ON megkeresi Önt az energiahatékonysági beruházást érintő igényekről való egyeztetés és az energetikai tanácsadásra vonatkozó szerződés megkötése érdekében, majd hozzárendeli energetikai tanúsítójához.

3. Kivitelezési szerződés megkötése és kivitelezés: az E.ON díjmentes helyszíni felméréssel és tanácsadással segíti a kivitelezési döntésekben.

4. Banki ügyintézés: személyesen, az MFB pontokon a szükséges dokumentáció birtokában.

5. Kivitelezés: A kivitelezési fázisban megvalósítja Ön a fejlesztési tervet. A szakemberek igényes munkát végeznek, a hőszigetelést, valamint a nyílászárók cseréjét minden esetben magas minőségű termékek felhasználásával végzik el. A kivitelezési munkálatok tekintetében az E.ON minden esetben garanciát biztosít.

6. Záró dokumentáció: A pályázat végén történik a záró dokumentáció elkészítése a második tanúsítvány megerősítésével, majd a banki folyamat lezárása következik.

Az új Otthonfelújítási Program 108 milliárd forintos keretösszege a becslések szerint közel 20 ezer családi ház korszerűsítésére lehet elegendő, ezért célszerű minél hamarabb pályázni, hogy ne maradjon le a lehetőségről.

Milyen felújítási munkákat vállal az E.ON?

Az E.ON az energetikai szaktanácsadás mellett kivitelezést is vállal: a programban részt vevő családi házak hőszigetelését, nyílászáró cseréjét, illetve fűtésének korszerűsítését.

Külső hővédelem

Házak esetén a legnagyobb, 25-35 százalékos hőveszteséget a szigeteletlen külső falak okozzák, de egy jól kivitelezett homlokzati szigeteléssel ezt a hőveszteséget minimalizálni lehet. A szigetelőanyag lehet polisztirol vagy grafit alapanyagú, a szigetelés utolsó lépéseként pedig bevakolják az épületet.

Hőszigetelés esetén a támogatás felhasználható a külső fal, a tetőtéri zárófödém hőszigetelésére (mely a padlástér vízszintes felületének hőszigetelését jelenti) és az ezzel járó munkálatok kivitelezésére is. Ilyenkor akár választható olyan szigetelő réteg is, amely járható és terhelhető, így a padlástér továbbra is alkalmas tárolási funkciók betöltésére.

Hőtartó ablakok

A rosszul illeszkedő és többnyire szimpla üvegű ablakokkal az utcát is fűtjük, az ajtókon keresztül a ház belső hőjének 10-15 százaléka is távozhat. A felújítás során a régi ablakokat kibontják és elszállítják, helyükre modern, műanyag és esztétikus új ablakokat építenek be, igény szerint párkánnyal, redőnnyel, rovarhálóval is.

Az ablakok, valamint a bejárati- és teraszajtók folyamatos környezeti terhelésnek vannak kitéve, emiatt rendkívül fontos, hogy a régi ajtók cseréje gondosan kiválasztott, prémium minőségű anyagok felhasználásával történjen, ahogy kiemelten fontos szempont a biztonság is. Az ablakokhoz hasonlóan a szakemberek itt is kibontják a régi bejárati és teraszajtókat, helyükre pedig modern, esztétikus és megfelelő biztonsági besorolású, új ajtókat építenek be.

Kivitelezéséhez válassza az E.ON szakértő csapatát!

Most a 6 millió forintos támogatáson felül további 120 ezer forint költségtérítésben részesülhet, ha a pályázathoz és a kivitelezéshez az E.ON tanácsadási és kivitelezési szolgáltatását veszi igénybe és teljesülnek a szerződés szerinti feltételek is. Az E.ON regisztrált energetikai tanácsadói segítenek kiszámítani, hogyan érheti el a legalább 30 százalékos energiamegtakarítást a korszerűsítéssel.

A cikk megjelenését az E.ON támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!