„Most van beszálló pont több szempontból is a lakáspiacra”

2024. október 21. – 10:55

„Most van beszálló pont több szempontból is a lakáspiacra”
A Metrodom Green lakópark látványterve. Forrás: Metrodom

Másolás

Vágólapra másolva

Jól járhat az, aki most vesz újlakást, az utóbbi időszak stagnálása után ugyanis megint növekedés előtt áll a lakáspiac, amit több külső tényező támogat. Jövő tavasszal sokan kiszállhatnak az állampapír befektetéseikből, jövő ősszel pedig gazdaságélénkítésre, lakásvásárlási támogatásokra lehet számítani a 2026-os választási év előtt.

Most van beszálló pont több szempontból is a lakáspiacra Kiss Gábor, a Metrodom ügyvezető igazgatója szerint, aki az Ingatlan.com podcastjában beszélt az aktuális lakáspiaci trendekről, kitérve a használt és az új lakások árollójának zárulására. Ugyanis idén az újépítésű lakások ára reálértéken, az inflációt is beleszámolva csökkent – míg a használt lakásoké emelkedett, így az a ritka helyzet állt elő, hogy sok esetben csak pár százalék különbség van egy új és egy újszerű lakás ára között Budapesten.

Hasonló tehát a piaci helyzet, mint 5-8 évvel ezelőtt – aki akkor vásárolt lakást, mára jelentős értéknövekedést realizálhatott. „Most az elmúlt 1,5 év nominális lakáspiaci stagnálása után egy újabb emelkedő szakasz indul, és aki most vesz, azt tudja majd mondani 2-3-5 év múlva, hogy milyen jó beszálló pont volt 2024, a válságok végén” – fejtette ki.

Egyedi hatások

„Bár tavaly jelentősen visszaestek a lakáseladások, és óvatosan indult a 2024-es év első fele is, most az élénkülés jeleit látjuk” – mondta Kiss Gábor a podcastban. „A 2025-ös év sokkal jobb lesz, mert több egyedi hatás is bejön. A legfontosabb, hogy február és március között lesz az inflációkövető prémium magyar állampapír újabb kamatfordulója, amikor ki lehet venni a kamatot és büntetés nélkül a teljes tőkét is és másba – esetleg ingatlanba – forgatni.” – fejtette ki.

Jövőre óriási kamatcsökkenés lesz az állampapíroknál, ami elgondolkoztathatja az embereket. 2025-ben ugyanis a körülbelül 4 százalékos 2024-es inflációra jön a kamatfelár, így 5-6 százalék körül lesz a kamat, míg eddig 17,6 százalékos (2023-as) infláció plusz kamatfelár volt a hozam.

„2025-ben egy másik egyedi hatás, hogy választás előtti évről van szó – és eddig nem volt olyan választás, amikor a megelőző félévben ne lett volna gazdaságélénkítő program, ami akár hamarabb is elindulhat. Ebben az időszakban valószínűleg lesznek lakásvásárlási kedvezmények is, egy újabb lakásboomra számítunk” – tette hozzá a Metrodom ügyvezető igazgatója.

Előny a rozsda

A rozsdaövezeti besorolásnak – amilyet a hamarosan birtokba vehető Metrodom Green is kapott a ferencvárosi Millenniumi városnegyedben – kettős hatása van Kiss Gábor szerint. Egyrészt a végfelhasználó jól jár, mert vissza tudja igényelni az 5 százalékos lakásáfát, másrészt van egy marketing hatása is, ami több figyelmet irányít a projektre. „Ezt látjuk a Metrodom Green esetében is, ami nagyon sok érdeklődőt vonz. Az 5 százalék pedig egy 60-80-100 millió forintos ingatlannál már 3-5 millió forintot jelent, amiből már bőven lehet a lakás berendezésére költeni.”

Ráadásul a vevők azért is jól járnak egy rozsdaövezeti fejlesztéssel, mert átadás után nem csak egy lakást, hanem egy jó minőségben megújult környezetet is kapnak, rengeteg zöldfelülettel, tömbrehabilitációval – ahogy a Metrodom Green és a Millenniumi városnegyed esetében is láthatjuk.

Csak 10 százalék kell

A Metrodomnál már nagyjából egy évtizede árulják a lakásokat 10-90 százalékos konstrukcióban, azaz akár 10 százalék önrész – vagy foglaló – befizetésével a vevőé a lakás az előszerződés megkötésekor. Otthonát majd a maradék 90 százalék befizetésekor, a lakás használatba vételi engedélyének megszerzése után veheti birtokba.

Lobby a Metrodom Green lakóparkban, látványterv. Forrás: Metrodom
Lobby a Metrodom Green lakóparkban, látványterv. Forrás: Metrodom

Sok kockázattól megkíméli a lakásvásárlót, hogy a Metrodom banki finanszírozásból építkezik, nem pedig a befizetett önrészekből. A foglaló ilyenkor egy zárolt bankszámlára kerül, amihez csak azután férnek majd hozzá, hogy az építkezés befejeződött, a vevő pedig kifizette és átvette a lakását.

Kivételt jelent a 10-90-es fizetési konstrukció alól, ha a kivitelezés alatt valamilyen műszaki módosítást kér a vevő vagy feláras terméket választ – ennek a költségét már a módosítás megrendelésekor ki kell fizetni. Kicsit más a helyzet akkor is, ha már egy kész épületben vásárolunk lakást, ekkor a vételárat néhány héten belül kell megfizetni, a pontos határidőket személyes ingatlantanácsadónkkal lehet egyeztetni.

Áthidaló lakásbérlés

Sokan vásárolnak új lakást úgy, hogy a vételárat részben meglévő lakásuk eladásából fedezik. Ilyen esetekben gondot jelenthet, hogy az új lakásba csak akkor lehet beköltözni, ha azt már teljes egészében kifizették, viszont az előző lakás eladási árát csak kiköltözéskor kapják meg.

Tetőterasz a Metrodom Green lakóparkban – látványterv. Forrás: Metrodom
Tetőterasz a Metrodom Green lakóparkban – látványterv. Forrás: Metrodom

A prémium lakások bérbeadásával foglalkozó Flatco erre nyújt megoldást. A Metrodom ügyfeleként rövidebb időre, néhány hónapra is lehet tőlük bérelni lakást, ráadásul extra Metrodom-kedvezményt is adnak a bérleti díjból.

A cikk megjelenését a Metrodom támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!