Szuper mindenes a TCL új mobilja, sok okos megoldással, jó áron

2024. október 6. – 10:55

Szuper mindenes a TCL új mobilja, sok okos megoldással, jó áron
Fotó: Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon praktikus és újszerű megoldással jelentkezett a TCL, az 50 NXTPAPER 5G kijelzője egyetlen gombnyomással takarékos fekete-fehér e-bookká változik. És most még egy toll is jár hozzá, amivel jegyzetelhetünk, rajzolhatunk, vagy épp a munkánkat végezhetjük. Minden másban is hozza, amit ma egy középkategóriás mobiltól elvárunk, az extrái miatt viszont igencsak jó vételnek tűnik.

Közismert, hogy a hagyományos kijelző, ha sokat nézzük, nem tesz jót a szemünknek, ha pedig rosszkor, akkor az alvásunknak sem. Próbál ez ellen tenni ma már sok gyártó, a mai készülékekben szemkímélő és éjszakai, illetve olvasás módok is elérhetők. Valahogy azonban egyik sem az igazi, ha egy hagyományos vagy elektronikus könyvvel hasonlítjuk össze.

Tekintettel van a szemünkre

Erre a problémára hozott a TCL most egy olyan kijelzővel szerelt készüléket válaszként, amilyet korábban csak tabletekben kínáltak. A hazai piacra most érkező TCL 50 NXTPAPER 5G olyat tud, amire mindenki felkapja a fejét: egy erre dedikált gombbal a kijelző átvált egy e-book olvasóhoz kísértetiesen hasonló módba, ami kifejezetten szövegolvasásra való, így kímélve a szemet.

Az, hogy különleges a kijelző, már a dobozból kivéve, első pillantásra látszik. A matt hatás a bekapcsolás után is megmarad, ennek előnye erős fényben is szembetűnő: tükröződésmentesen, valamint hatékonyan alkalmazkodik a fényviszonyokhoz. TÜV, SGS és Eyesafe tanúsítvány igazolja, hogy hatékonyan, valóban a látásunkat kímélve működik, bármely módban is használjuk.

Az Eye Care Assistant funkció automatikus színhőmérséklet-szabályozása igazodik az adott napszakhoz a legjobb szemkímélő megtekintési élmény érdekében. Megfeledkezni sem hagy minket a témáról: sötétben a Night Light mód automatikusan emlékeztetőt küld, hogy úgy használjuk a mobilt, ahogy csökkenti a szem megterhelését a félhomályban.

50 NXTPAPER 5G

Varázsgombnyomásra működik. Gif: Telex.hu
Varázsgombnyomásra működik. Gif: Telex.hu

Varázsgomb, ami ránk és az üzemidőre is hatással van

Az igazi varázslat akkor következik be, ha az erre a célra beépített gomb elhúzásával Max Ink üzemmódra váltunk. Az e-tinta formátum nem teljesen ugyanaz, mint amit az e-book olvasókon megszoktunk, de kísértetiesen hasonló ahhoz. A szemet tapasztalatunk szerint valóban nem fárasztja úgy, mint az átlagos mobil, vagy épp laptop kijelzője, hosszabb olvasás során sem. A gyártó szerint a szemüvegesek számára kifejezetten előnyös, nem rontja a szemüket.

Sőt, az agyat sem! Ugyanis ez a mód jelentősen csökkenti az elérhető appok számát, így nem jönnek az értesítések sem. Telefonálni tudunk, sms-est is küldhetünk és fogadhatunk, de ezeken kívül csak néhány alkalmazást érünk el, természetesen a szinte végtelen mennyiségű olvasnivaló mellett. Az előre telepített elektronikus könyvekhez kedvünkre tölthetünk le továbbiakat, ehhez nem is kell hagyományos telefonra váltanunk.

A csökkentett, monokróm üzemmód további előnye, hogy sokkal kevésbé terheli az akkumulátort. 66 százalékos töltöttség mellett majd 100 órányi üzemidőt (!) kalkulált az 50 NXTPAPER 5G, ennek fényében simán elérhető a gyártó által ígért egy hetes olvasó és 26 napos készenléti mód.

Megszületett hát a hosszú nyaralásokhoz, digitális detoxhoz is ideális készülék, ami békén hagy és olvasásra ösztönöz, ráadásul töltenünk sem kell, amíg kikapcsolnánk a hétköznapokból.

Van még egy olyan kiegészítője és szolgáltatása a NXTPAPER-nek, amit leginkább csak prémium telefonokból ismerünk. A Flipcase nevű tokban megbúvó precíziós T-Pen tollal könnyen és jól lehet rajzolni, fotókat módosítani és jegyzetelni. Gyárilag is felkerült egy klassz jegyzet app, ami csomó mindent tud és még AI tudással is rendelkezik – mi ezzel próbáltuk és nem bántuk meg.

103 óra egy töltéssel – Fotó: Telex.hu
103 óra egy töltéssel – Fotó: Telex.hu

A flip tok többfunkciós, nem csak védi a készüléket, de csukással és nyitással altatja és ébreszti a kijelzőt, valamint támasztékként is hajtogatható, ha mondjuk filmeznénk. Vagy épp Telexet olvasnánk, a tervezők ugyanis a hírolvasókra is gondoltak. A kijelző a színes lapokkal is elbánik szemkímélő módban, így a legnagyobb cikkfogyasztóknak sem kell aggódniuk szemük világa miatt. Ahhoz igen közeli élményt kapnak, amit a kiveszőfélben lévő nyomtatott sajtótermékek kínálnak.

Extrák nélkül is tudja, amit kell

Az extrák mellett, hagyományos módban a TCL 50 NXTPAPER 5G egy minden szempontból korrekt középkategóriás telefon. A 6.8-as FHD+ kijelző és a 120 Hz frissítési ráta jó képet és zökkenőmentes, természetes interakciót kínál. A 108 megapixeles fő kamerának köszönhetően a képeink és videóink is rendben lesznek, a 128 gigabájtos háttértár pedig bőven elegendő, hogy legyen is hova menteni őket. Az 5010 milliamperórás akkumulátor a 33 wattos gyorstöltéssel együtt hosszú üzemidőt biztosít akár 5G használata mellett is.

A mesterséges intelligencia is helyet kapott, a Text Assistant funkció például jól jön a fordítás, az összefoglalás és a tartalomírás esetén is. A Writing Assistant segít meghívókat küldeni, e-maileket írni, jegyzőkönyvet készíteni, a Voice Memo a beszélgetések rögzítésében, írott szöveggé alakításában és összefoglalásában is szerepet vállal.

A TCL 50 NXTPAPER 5G tényleg újat tud mutatni mobil fejlesztés terén akkor, amikor azt gondolhatnánk, hogy ilyet már nem nagyon lehet. Amennyiben hagyományos kijelzője lenne, mindent hozna, amit egy százezer forint alatti telefontól elvárhatunk ma. Ezért az árért a nagy akksi, jó kamera, nagy méret 5G-vel, AI-al jó vétel, főleg, hogy most tokkal, vonóval, töltővel és tollal együtt érkezik.

Így viszont, hogy több, igencsak hasznos szemkímélő módot tud, kiváltja az e-book readert és még extra takarékosan is tud működni, olyan ajánlat, amit máshol hiába is keresnénk.

Kép: TCL
Kép: TCL

A TCL a NXTPAPER 50 5G készülék magyarországi megjelenésekor plusz tokot és aktív tollat is ad a vásárlóknak, amely hasznos a jegyzetelés és az olvasás során, továbbá védi a mobiltelefont. Az extra kiegészítőkhöz regisztrálni kell a www.tclmobilepromo.hu promóciós weboldalon. A készülék ajánlott fogyasztói ára 90 000 Ft körül van.

A cikk megjelenését a TCL támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!