Prémium apartman, csókolózósarok és űrtechnika is van az új Corvinus-épületben

2024. szeptember 27. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptemberben indult az első normál félév a Corvinus legújabb épületében, a Gellért Campuson a tavaszi tesztidőszak után. Az építkezéstől a műszaki megoldásokon át az üzemeltetésig szem előtt tartották a zöld szempontokat, ennek köszönhetően az ország legtakarékosabb oktatási épülete született meg. Ahol az oktatási terek mellett kollégium, tanári apartmanok és sportközpont is megtalálható egy impozáns parkkal körülvéve.

A volt Államigazgatási Főiskola sokaknak a Besúgó című sorozatból lehet ismerős, amit a már bezárt régi épületben forgattak. Nem véletlenül, hiszen az 1978-ban átadott intézmény minden tekintetben hozta a kor hangulatát és építészeti megoldásait. A zöld szemlélet ugyanakkor már abban is megnyilvánult, hogy teljes bontás helyett a régi épületszerkezetek megtartása mellett döntöttek, azaz részben újrahasznosították azt.

Zöld épület zöld parkban

Az Év zöld beruházása díj, az AA++ energiahatékonysági tanúsítvány és a LEED Gold minősítés jelzi, hogy ez a legzöldebb oktatási intézmény az országban. Ehhez a környezet védelmének szempontjait a teljes beruházási folyamat során érvényesíteni kellett a tervezéstől a bontási hulladék kezelésén és az építkezésen át az üzemeltetésig.

A bontási és építési hulladék túlnyomó részét szelektíven gyűjtötték, az energiaellátás 400 napelemre és 86 talajszondás hőszivattyúkra épül, utóbbit levegő-víz hőszivattyúk is kiegészítik. Zöldtetők és intelligens energiaszabályozás, például automatikus árnyékoló rendszer is csökkenti az üzemeltetési költségeket és növeli a diákok komfortérzetét.

A belső terek igény szerint alakíthatók – Fotó: telex.hu
A belső terek igény szerint alakíthatók – Fotó: telex.hu

A pilot időszak után szeptembertől már teljes gőzzel üzemelő campus 680 hallgató számára kínál többfunkciós oktatási-kutatási helyiségeket és közösségi tereket. A kollégiumban 180 hallgató fér el, de hat professzori apartman is van az épületben, ahol a vendégtanárokat lehet elszállásolni. A Gellért Campust körülvevő 1,1 hektáros parkban kültéri órákat is lehet tartani.

Nem csak egyetemistáknak

A multifunkciós sportközpontban kültéri és beltéri csapatsportpálya mellett fitnesztermet és négy mozgásstúdiót is találunk. Ahogy ezeket, úgy a volt úszómedencében később megépülő falmászópályát sem csak diákok használhatják, a környéken élők is edzhetnek itt.

A bejárati csarnokban árfolyamdiagramok által inspirált magyar lámpainstalláció alatt hazai fejlesztésű litracon anyagból készült fényáteresztő üvegbeton pult található. Az adattérben meghagyták a hetvenes évekbeli retró hálózatirányító kapcsolószekrényt, az épület előtt kortárs magyar szoborinstalláció fogadja azt, aki a főbejárat felől érkezik.

A Budapesti Corvinus Egyetemhez tartozó XI. kerületi épülettömb felújításának és átalakításának építési munkálatait 2021 őszén kezdte a Market Építő Zrt. a Plant – Atelier Péter Kis Kft. tervei alapján, a generálterveket a Lean Tech Mérnökiroda készítette. A mintegy 14 ezer négyzetméternyi hasznos területű komplexum 17 milliárd forintból valósult meg.

A cikk megjelenését a Budapesti Corvinus Egyetem támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!