Óriási logisztikai központot épít a Lidl Kiskunfélegyházán

2024. szeptember 22. – 10:55

Óriási logisztikai központot épít a Lidl Kiskunfélegyházán
Az alapkőletétel pillanata – Fotó: Lidl Magyarország

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdődött a Lidl eddigi legnagyobb logisztikai központjának építése Kiskunfélegyházán. A több mint 83 ezer m2 alapterületű beruházás 50 milliárd forintból valósul meg, és több mint 400 új munkahelyet teremt. A közel 12 focipályányi összterületű létesítményt várhatóan 2026. októberében adják át, a tervek szerint 60-65 üzletet fog kiszolgálni.

Az alapkövet Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a Lidl Magyarország és a kivitelező Market Építő Zrt. képviselői, valamint Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármesterének jelenlétében ünnepélyes keretek között tették le.

„Célunk, hogy a magyar gazdaság egyik zászlóshajójaként az elsők között járuljunk hozzá az ország további fejlődéséhez, és még hatékonyabban, még professzionálisabban tudjuk kiszolgálni az áruházakat és ezáltal vásárlóinkat.” – emelte ki a logisztikai központ ünnepélyes alapkőletételénél tartott beszédében Szlavikovics Zita, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke.

Rakonczai Róbert, a Lidl Magyarország ingatlanfejlesztési és beruházási ügyvezető igazgatója pedig hozzátette: „A tervezésnél nagy hangsúlyt fektettünk a fenntarthatóságra, így többek között korszerű hűtő-fűtő rendszert, hővisszanyerős szellőztető rendszert, LED világítást és víztakarékos csapokat alkalmazunk majd, de 1,5 MW teljesítményű napelem, 10 ezer m2-es biodiverz terület, elektromos töltőállomások és a nagy befogadóképességű kerékpártároló szintén a beruházás részét képezik.”

A Lidl-nek 2004 óta négy logisztikai központja épült, a 43200 és 63000 négyzetméter közti létesítményekben összesen 1300-an dolgoznak. Naponta átlagosan 132 jármű szállítja az üzletekbe az árut, köztük alternatív meghajtásúak is.

„A jóléti államok, vagy szociális piacgazdaságok példájából évtizedek óta látjuk, hogy amennyiben a magántőke és a közszféra szövetségre tudnak lépni, és találnak olyan célokat, amelyek kölcsönösen és gyarapítólag, összeségében a közjót szolgálva hatnak egymásra, akkor abból nemcsak egy térség, hanem az egész ország profitál.” – emelte ki dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

A teljes beruházást kivitelező cég képviseletében Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója osztotta meg a projekt kapcsán gondolatait. „Nagy örömünkre szolgál, hogy a tender során a Lidl Magyarország minket választott kivitelező partneréül, korábbi megbízásaink közé tartozott több áruházuk építése, valamint a 2021 végén elkészült ecseri logisztikai központ. A mostani építkezés közel 1500 embernek biztosít munkát, és jelentős hatással lesz a környék infrastruktúrájára.”

A raktárépület közel 50 ezer raklap tárolására lesz alkalmas, ebből naponta átlagosan 4600 raklapon, mintegy 400 ezer kartonnyi komissiózott árut szállítanak majd el kamionokkal a Lidl áruházakba.

A Lidl Magyarországon 2004-ben nyitotta meg első logisztikai központját és 12 üzletét, ma pedig már 209 áruházzal van jelen hazánkban, és közel 10 ezer munkavállalót foglalkoztat. Nem csak a diszkont szegmensben ért el vezető szerepet, de forgalmát tekintve az élelmiszer kiskereskedelmi láncok között is a legdinamikusabb növekedést tudhatja magáénak. Termékeinek közel 60 százalékát magyar beszállítóktól szerzi be.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!