Koccints, lazíts és bulizz a Várban a Borfesztiválon!

2024. szeptember 13. – 08:10

Koccints, lazíts és bulizz a Várban a Borfesztiválon!
Fotó: SPAR

Másolás

Vágólapra másolva

Borozz a város felett! Idén több újdonsággal is vár a borkedvelők egyik legrangosabb magyarországi eseménye, a Budapest Borfesztivál. A díszvendég Georgia, a borkultúra 8000 éves bölcsője.

A megszokott magas szakmai színvonal és az egész országot lefedő felhozatal mellett nívós nemzetközi gasztrokínálat, még több borszakmai program és borkvíz is várja a látogatókat. De emelik is a tétet a szervezők: idén először a népszerű, kötetlen stílusú pop-up borkóstolók egy részét angol nyelven tartják, és a tavalyi év nagy sikere, a Mitiszol? VIP party terasz mellett lesz egy csendesebb, beszélgetős VIP sátor is a fesztiválon. Így azok is találnak bőven újdonságot, akik már évek óta visszajárnak.

A SPAR Magyarország támogatásával megvalósuló Budapest Borfesztivált szeptember 12-15. között, ahogy mindig, idén is a Budavári Palota teraszain rendezik meg.

Bemutatkozik Georgia

Az idei borfesztivál díszvendégéről, Georgiáról kevesen tudják, hogy több mint 8000 évre visszatekintő, sokszínű, gazdag borkultúrával rendelkezik. A Fekete-tenger keleti partján fekvő, változatos klímájú ország talán legismertebb bortípusa egy natúrbor. Nálunk narancsbornak nevezik, de igazából semmi köze nincs a citrusfélékhez. Helyesen inkább „borostyánbornak” kellene nevezni, hiszen ez utal a bor színére, ami mindig fehér szőlőből, a mai napig sok helyen egy különleges, ősi eljárással készül.

A Borfesztiválon a natúrborok mellett további fehér és vörösborok is kóstolhatók lesznek a díszvendég helyszínén, az 1-es standon, ahol minden este zenei és táncelőadások hozzák közelebb ezt a gazdag kultúrájú országot. Emellett minden nap különböző tematikájú, egy órás mesterkurzusokon ismerkedhetnek meg az érdeklődők Georgia ősi borászati technológiáival, karakteres boraival.

Tudjuk, mit iszol az idén

Mindig sokan keresik az aktuális évi díszvendég kínálatát, szívesen fedezik fel a látogatók a számukra jórészt ismeretlen karaktereket, bortípusokat – mondják a Budapest Borfesztivál szervezői. A meleg időben különösen jóleső habzó- és gyöngyözőborok, pezsgők mellett egyre népszerűbbek a friss, gyümölcsös, üde premier borok is, vagyis azok, amelyeket idén szüreteltek a borászatok.

Fotó: SPAR
Fotó: SPAR

A korán érő fajták szüretét követően elkészült borok számára a Budapest Borfesztivál sokadik éve biztosítja a nagyközönség előtti debütálás lehetőségét, tehát azokat a fesztivál látogatói kóstolhatják meg először. A premier borok között nem csak az idei és friss újborok, hanem akár 2020-as, 2021-es érlelt tételek is bemutatkoznak.

Felfutóban a könnyed és a mentes borok

A korábbi évekhez hasonlóan a fogyasztók idén is a könnyedebb fajtákat és stílust keresik – árulta el a SPAR Magyarország szakértője. Az áruházlánc tapasztalatai szerint a fehér boroknál továbbra is az illatos, gyümölcsös fajták a legnépszerűbbek, például az Irsai Olivér vagy a Sauvignon Blanc, és egyre többen keresik a habzó borokat, illetve a gyümölcsborokat is. Új trend az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentesített borok iránti megnövekedett kereslet – az igényekre reagálva a SPAR is több ilyen típusú terméket kínál.

Fotó: SPAR
Fotó: SPAR

A Borfesztiválon az áruházlánc standján válogatott borokat, pezsgőt, gyümölcsbort, borkoktélt, és a kínálatukban idén újdonságként megjelenő alkoholmentes bort is megkóstolhatjuk.

Sokszínű gasztrofelhozatal

A georgiai borok mellé kiválóan passzolnak a kaukázusi ország hagyományos, gazdag ízvilágú, fűszeres ételei.

A Borfesztiválon számos fogás közül lehet választani. A georgiai konyha egyik legnépszerűbb étele a hinkali, ami egy húsos tésztabatyu és a hachapuri. Az imeruli pedig élesztős tésztából készített sajtos lepény, ami különleges sajttal készül, kemencében sütve. Georgia híres grill, vagyis mtsvadi ételeiről is, amelyeket tradicionálisan faszén fölött, nyárson grilleznek. Ismert vegetáriánus fogásairól is, a fesztiválon phali-zöldséges diókrémek és badrijani töltött padlizsánszeletek kerültek fel az étterem menüsorára.

A georgiai ínyencségek mellett a nemzetközi konyhák legjava képviselteti magát

Autentikus indiai ízekre, páratlan sushi-variációkra és francia bisztrókonyhára is készülhetünk az Oroszlános udvarban, az eredeti, ropogós, vékony tésztájú, kemencében sült pizzákért pedig a Savoyai teraszra kell elsétálni. A Borfesztiválon idén kóstolhatjuk először a bao-kat is, vagyis a félbehajtott, ezerféleképp töltött és fűszerezett bucikat és más tajvani fogásokat.

Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

Duplázott VIP-zónák, extra programok

Idén már két VIP zóna áll a kiemelt szolgáltatást igénylő vendégek rendelkezésére: a bulizást keresők a Mitiszol? Party VIP a Savoyai teraszon pöröghetnek csütörtöktől szombatig neves DJ-k zenéire, míg a beszélgetés, a megpihenés feltételeit egy VIP Lounge sátor kínálja az Oroszlános udvaron. Itt egy ajándék pohár pezsgő és sajtkóstoló is jár az VIP élményhez, amelyet hangulatos élőzene tesz minden este 7 órától meghitté.

A külföldi látogatók kedvéért már angolul is elérhetők az újjáépült Lovarda melletti Csikós udvarban található VinAgora Interaktív Bortér szakmai programjai, és idén először POP-UP borkóstolókkal is színesedik az esemény, 18 borász laza, kötetlen módon kalauzol végig minket az ízek és aromák rengetegén.

A látogatók idén is tesztelhetik érzékszerveiket és bortudásukat a VinAgora Interaktív Bortéren. A játékhoz csak egy QR-kódot beolvasó telefonra és némi borismeretre van szükség. Az egyes állomásokon a borok színét, illatát és ízét is meg kell vizsgálni, és az izgalmas feladványokat teljesítve derül csak ki, hogy a „kezdő borkóstoló”, a „haladó borfogyasztó” vagy a „vérbeli borrajongó” címet sikerül-e megszerezni a játék végén.

Jó tudni!

A Budapest Borfesztiválra a csütörtöki belépőjegyek 8.200, a pénteki és szombati jegyek 8.900, a vasárnapiak 6.500 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény hivatalos weboldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a 2024-es VinAgora Nemzetközi Borverseny boraiból.

A fesztivál csütörtökön 14 óra és éjfél között, pénteken és szombaton 14 óra és éjjel 1 óra között, míg vasárnap 14 órától 22 óráig van nyitva, az exkluzív Sunday Brunchot vasárnap 11 és 14 óra között tartják.

A SPAR stand programjai

A SPAR Magyarország már 2007 óta támogatja a Budapest Borfesztivál megvalósulását.

A SPAR Borstand idén is izgalmas italokkal és szakmai kulisszatitkokkal várja a látogatókat az Oroszlános kapu mellett: egy pódiumbeszélgetés keretében szeptember 14-én 17:30-tól a Chateau Dereszla Pincészet, Gere Attila Pincészete a Kontyos Borház, valamint a Törley Pezsgőpincészet képviselői beszélgetnek a bor- és pezsgőpiaci trendekről és adnak ízelítőt a vendégeknek a kínálatukból.

A cikk megjelenését a SPAR Magyarország támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!