Több mint 250 féle sör vár a Belvárosi Sörfesztiválon a héten

2024. szeptember 5. – 10:55

Több mint 250 féle sör vár a Belvárosi Sörfesztiválon a héten
Fotó: SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Másolás

Vágólapra másolva

Vedd kezedbe a boldogságod! A korábbi évekhez hasonlóan, szeptember első hetében több mint 250 féle sörrel koccinthatunk a budapesti Szabadság téren. A SPAR Magyarország főtámogatásával megrendezett Belvárosi Sörfesztiválon csaknem félszáz sörös stand, tucatnyi minőségi streetfood pult és nívós zenei programok várják a sörkedvelőket a park árnyas fái alatt szeptember 3-tól 8-ig.

Szeptember első hetét mintha csak sörfesztivál rendezésére találták volna ki. Ilyenkor már a legtöbben visszajönnek a nyaralásból, de az esték még nyáriasak. Mielőtt beindulnak az őszi hétköznapok, jó összejönni a barátokkal a belvárosban a szabad ég alatt, ahol minőségi sör és élőzene mellett lehet lazulni és beszélgetni.

Fotó: SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
Fotó: SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Bemutatkozik a Festival Hippie

Minden évben szavazással dől el a fesztiválsör, azaz a Festival Hippie stílusa, ami jól mutatja a sörkedvelők ízlésének változását. A kézműves sörök kedvelői továbbra is az IPA-ra (India pale ale, brit eredetű, felső erjesztésű sörfajta) esküsznek: a tavalyi komlós IPA után az idén egy ködös, azaz hazy IPA lett a Festival Hippie.

Az ötféle komlóból főzött sör 5 százalékos alkoholfokának köszönhetően könnyedén iható, ízében a déligyümölcsös aromák lettek a legmeghatározóbbak. A Belvárosi Sörfesztivál hivatalos sörét helyben a főtámogató SPAR standján kóstolhatod meg, de a SPAR és INTERSPAR áruházakban is elérhető.

IPA rulez, de savanyú is jöhet

Nem csoda, hogy az IPA lett az idei fesztiválsör is, hiszen a szervezők tapasztalatai szerint az IPA típusú sörök továbbra is töretlenül vezetik az eladási listákat. Egyértelműen zárkóznak fel ugyanakkor az általában gyümölccsel ízesített savanyú sörök, amelyekből ugyancsak egyre szélesebb a kínálat.

Fotó: SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
Fotó: SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Ez a két nagy kategória jelenleg szezonfüggetlennek tűnik: míg a lágerek inkább a nyári, az összefoglalóan fekete sörök kategóriába tartozók pedig az őszi-téli időszakokban hasítanak, addig az IPA-k és a gyümölcsös savanyú sörök egész évben vezetik a toplistákat.

A porter sörök eredete

A 18. században az angol gyarmatokról sok áru érkezett Londonba a Temzén. A keményen dolgozó kikötői munkások, a porterek a nehéz nap végén nem a laza, rendszerint világos vagy félbarna bittereket keresték, hanem a kalóriadúsabb, tartalmasabb söröket. Ezeket a sötétebb söröket nevezték aztán el a munkásokról porternek, illetve stoutnak, ami a korabeli szlengben erőset jelentett – mondta Vásárhelyi István sörgasztronómus a sörfesztivált bemutató sajtótájékoztatón.

Egyébként a barna – pontosabban sötét – sörök nem feltétlen mind ütősek. A belefőzött sötétebb malátáktól függően a paletta a borostyánszíntől a koromfeketéig terjed, az alkoholerősség pedig kb. 3,8-tól akár 12-15 százalékig. A legkönnyedebbek a dry stoutok, vagy a lágerek között a prágai barnák, majd a robust porterek és foreign extra stoutok következnek. A legerősebb az (russian) imperial stoutok zárják a sort. A német-osztrák sötét sörök a dunkelek közül az erősebbek a sötét baksörök, mely típusból létezik dupla bak és jégbak. Az eisbock sörök úgy készülnek, hogy kifagyasztják a nedvesség egy részét, ezzel a technológiával érnek el akár 67,5 százalékos (!) alkoholtartalmat.

Mentes fronton sincs hiány

A Belvárosi Sörfesztiválon azok sem maradnak hoppon, akiknek valamilyen allergiájuk van, gluténérzékenyek, vagy nem isznak alkoholt. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az alkohol- és gluténmentes termékekből is számos fajta közül lehessen választani. A sörfesztiválon több mint 250 féle sör lesz, a kiállítók kiválasztásakor pedig törekedtek arra, hogy a termékek legalább 10 százaléka alternatívát nyújtson valamilyen egyedi ételérzékenységre.

Hasznos infók

A rendezvény ingyenes, a söröket azonban idén is csak az előre megvásárolt üvegpoharakban szolgálják fel. Kétféle fesztiválpohárból lehet választani, a prémium 3999 forintba kerül, az exkluzív 5999 forintba, ha van korábbi Belvárosi Sörfesztiválos poharad, azt is elhozhatod, elfogadják. A minőségi kézműves sör decije 450 forinttól kapható a fesztiválon, és 2 dl a legkisebb vásárolható mennyiség. További részletek: www.sorfesztival.hu

Élő koncertek

Idén sem maradnak zenei programok nélkül a fesztiválozók. A 2000-es éveket idézi majd szeptember 5-én, csütörtökön az ingyenes Krisz Rudolf Live&Piano koncert, de a többi estén is dj-k és utcazenészek várják majd a kilátogatókat.

A SPAR stand sörei

A Festival Hippie-n kívül hétféle sör – köztük az illatos Horizont Hazy Queen, a Pannonhalma Witbier búza, a FIRST Belgian Cherry, a Fehérnyúl Rafa, a Szent András Majdnem Mangó – is csapon lesz a SPAR standján. Ezeken felül nyolcféle üveges és dobozos sör is vár rád – hogy milyenek, kiderül a fesztiválon!

A cikk megjelenését a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!