Egy új tolltartó is nagy örömet okoz – így segíthetsz az iskolakezdésben

2024. augusztus 21. – 10:55

Egy új tolltartó is nagy örömet okoz – így segíthetsz az iskolakezdésben
Forrás: SPAR Magyarország

Másolás

Vágólapra másolva

Már zajlik az Adni Öröm! tanszergyűjtő akció a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország szervezésében, amellyel az iskolás gyermekeket nevelő, rászoruló családokat lehet támogatni, hogy könnyebb legyen számukra a szeptemberi iskolakezdés.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett Adni Öröm! akcióban idén is kétféleképpen lehet segíteni: különböző összegű adománykártyák megvételével az INTERSPAR áruházakban vagy a SPAR online shop-ban 2024. július 29-e és szeptember 1-je között, és taneszközök – füzetek, írószerek, tolltartók, iskolatáskák – megvásárlásával az INTERSPAR üzletekben, 2024. augusztus 21-24-e között.

Az akció során 500, 1500, 3000, 5000 és 10 000 forintos címletű adománykártyák vásárolhatók meg az INTERSPAR-okban és a SPAR online shopban, 2024. szeptember 1-ig.

Négy napon át, 2024. augusztus 21-24-e között pedig személyesen is találkozhatnak a vásárlók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkénteseivel, országszerte 36 INTERSPAR hipermarketben a kasszákhoz közeli részen, ahol átadhatják az önkénteseknek a helyben vásárolt tanszereket. A személyes gyűjtésben résztvevő INTERSPAR-ok listája a www.adniorom.hu weboldalon érhető el.

Forrás: SPAR Magyarország
Forrás: SPAR Magyarország

Ennyibe kerül az iskolakezdés

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tapasztalatai alapján az alsó osztályos gyerekeknél – akiknek több és változatosabb tanszerre van szükségük – akár 20-30 ezer forintra is rúghat az iskolakezdési kiadás. Nagyobb gyermekek esetében, ahol már kevesebb eszközre van szükség, átlagosan 10 ezer forintos beruházást jelent egy gyermek beiskolázása.

Elsősorban a több gyermeket nevelő családok számára nehéz ez az időszak, sok esetben ők már előre spórolnak a tanszerek megvásárlására. Az adomány így komoly támogatást jelent, hiszen a megspórolt pénzt más szükséges eszközökre költhetik. Sok család viszont nem engedheti meg magának, hogy tartalékoljon, így számukra kiemelten fontos ez a segítség.

Személyre szabott csomagok

Ugyancsak a többgyermekes családoknál gyakori, hogy a fiatalabbak az idősebb testvérek használt, kopottabb taneszközeit öröklik meg. Így van olyan gyermek, akinek még soha nem volt saját, új, tolltartója, radírja vagy tornazsákja, ami csak az övé.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

A SPAR-ral már három évtizede együttműködő Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei és munkatársai nem csak az iskolakezdéskor találkoznak a környezetükben élő nehéz helyzetű családokkal, hanem egész évben kapcsolatban vannak velük. Külön figyelmet fordítanak arra, hogy ismerjék a környékükön élő családok szükségleteit – így ha lehetőség van rá, nem csak új, de olyan tanszereket kaphatnak a gyerekek, amilyenre vágynak. Nagy előny, hogy a helyi munkatársak így személyre szabottan tudják összeállítani az adományokat, amelyeket még a tanév kezdete előtt személyesen juttatnak el a családokhoz. A máltaiak tudják, melyik családban van szükség iskolatáskára, és azt is, melyik gyermek vágyik rózsaszín tolltartóra vagy focis tornazsákra, és kinek van szüksége egy pár szép cipőre az évnyitóra.

A gyűjtés menete

Amennyiben az adománykártyán keresztül szeretnénk segíteni, akkor a kiválasztott összegű adománykártyát csak le kell akasztani a kihelyezett kártyatartó állványról, odaadni a pénztárosnak a bevásárlás végén, aki beolvassa a kártyán található vonalkódot – így az adott összeg megjelenik a blokkon is. Ha a személyes, tárgyi adományozást választjuk, akkor látogassunk el 2024. augusztus 21-24-e között egy INTERSPAR áruházba, ahol érdemes a bevásárlás előtt megkérdezni a helyszínen tartózkodó önkénteseket, hogy milyen tanszerre van leginkább szükségük, és célzottan azt vásárolni, majd a kasszák utáni részen átadni számukra az adományt.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Az összegyűjtött termékadományokat a Szeretetszolgálat helyi raktáraiba, irodáiba viszik, ahol az önkéntesek összekészítik az iskolatáskákat és a tanszercsomagokat. Az adományok egy részét az iskolakezdéskor adják át az azokra rászoruló gyerekeknek, de felkészülnek arra az esetre is, ha az év során pótolni kell az elhasználódott iskolaszereket. Ezért szeptember közepe után a Máltai Iskolákba, tanodákba viszik el a megmaradt taneszközöket, hogy év közben osszák majd ki azokat.

Eddigi eredmények

Tavaly az INTERSPAR-okban és a SPAR online shopban vásárlók több mint 62 ezer tanszerrel és közel 2,2 millió forint értékű adománykártya megvásárlásával járultak hozzá mintegy 1600 rászoruló diák tanévkezdéséhez, akik tanszerekkel, taneszközökkel teljesen felszerelt iskolatáskát kaptak. Az áruházlánc további 1 millió forinttal egészítette ki a támogatást.

További információkat kaphatsz, vagy akár a gyűjtés eredményeit is nyomon követheted a www.adniorom.hu weboldalon.

A cikk megjelenését a SPAR Magyarország támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!