Ez a budai lakópark nagyon közel áll a 15 perces városhoz

2024. július 19. – 10:55

Ez a budai lakópark nagyon közel áll a 15 perces városhoz

Másolás

Vágólapra másolva

Népszerű hívószó mostanában a 15 perces város koncepciója, amely alapvetően a mindennapi élethez szükséges helyszínek és szolgáltatások – munka, oktatás, vásárlás, szabadidő – negyedórán belüli, elsősorban gyalogos vagy kerékpáros elérését jelenti. Ahogy a folyamatosan épülő lakóparkok is lassan mini városnegyedekké fejlődnek, Dél-Budán, a Budafoki út és a Duna-part között elhelyezkedő Metrodom River van talán a legjobb úton a 15 perces lakóparkká válás felé.

Koblencz Nórát, a Metrodom marketingkommunikációs vezetőjét kérdeztük arról, milyen szempontok szerint tervezték a lakóparkot, és arról, hogyan valósul meg a 15 perces város koncepciója a Metrodom River esetében.

Koblencz Nóra – Fotó: Draskovics Adam
Koblencz Nóra – Fotó: Draskovics Adam

Szerinted sikerült megvalósítani itt a 15 perces modellt?

Amikor a 15 perces város modelljéről beszélünk, akkor a maga teljességében kell a Metrodom Riverre gondolni. Jelenleg még csak az első két ütemet adtuk át az ötből, az összesen több mint 700 lakás pedig 2028-ig épül fel. Háztartásonként 3 fővel számolva több mint 2000 lakója lesz majd a Metrodom Rivernek.

Amit a Metrodom River adhat a 15 perces város modelljéhez, az a teljesen autómentes park, sportolási lehetőségek, edzőterem, szauna, üzletek, közösségi terek, tetőteraszok, de lesz hagyományos és vizes játszóterünk is. Emellett családi bölcsőde és kétcsoportos önkormányzati óvoda is működik a lakóparkban.

A lakópark jól ellátott infrastrukturálisan, közvetlen közelében található bevásárlóközpont, kulturális és szórakoztató egységek, a környéken több iskola van, de jó a közösségi közlekedési összeköttetés a belvárossal és van éjszakai járat a közelben.

Összességében amire az emberek hétköznapjaiban szükség van, annak a 90%-a megtalálható lesz a lakóparkon belül és a közvetlen környezetében. Tehát úgy érezzük, igen, megvalósul a 15 perces város koncepciója.

Hogyan kell elképzelni egy több száz lakásos lakópark tervezését, milyen szempontokat állítottatok a középpontba az első pillanattól kezdve?

A vállalat kiemelt figyelmet fordít arra, hogy ne csak a jelenlegi, hanem a több évtizedes távlatban jelentkező igényeknek is megfeleljenek a lakóparkjai. Folyamatosan monitorozzuk a nemzetközi tervezési, életmódbeli trendeket. Mivel egy ember az élete során 2-3 ingatlant vásárol, mindenképpen hosszútávú előrelátásra van szükség.

Európában is egyedülálló módon minden egyes autóbeálló e-töltővel van felszerelve, így 800 e-töltőpont lesz, amikor felépül az utolsó ütem. Ez lesz jelenlegi tudomásunk szerint az egy helyen lévő legnagyobb töltőhálózat Magyarországon. A karbonsemlegesség uniós célkitűzés, és bár hazánkban alacsony még az e-autó penetráció, 2030-ig várhatóan ez nagyot fog nőni, így lesz annak is töltője, aki később cseréli le az autóját elektromosra.

A mikromobilitást is kiemelném, ami főleg a fiatalabb generációknál alapelvárás. Elérhető egy közösségi autó állomás a Metrodom River bejáratánál, amely szintén fel van szerelve e-töltővel. A belső park teljesen autómentes, mivel a teljes autós közlekedést levittük a földfelszín alá. Ez azon túl, hogy csendes környezettel és tisztább levegővel jár, elsősorban a családosoknak kedvez azzal, hogy biztonságos környezetben tudhatják a gyermekeiket.

Forrás: Metrodom
Forrás: Metrodom

A Duna-parti rész pedig mindenki – a lakók és az ide látogatók – számára elérhető lesz, a Metrodom Riverből lesz közvetlen lejárás, a teljes rendezés várhatóan pár éven belül elkészül.

Miben különbözik a Metrodom River a többi, akár a kerületben található lakóparktól?

Máshol talán nem elérhetőek ilyen volumenű és adottságú közösségi terek, különösen a környékbeli lakóparkok esetében. Egyedi adottság az autómentes belső park és az e-töltők jelenléte is. A tervezés során törekedtünk arra is, hogy az épületek egymáshoz képest szellősen helyezkedjenek el, a teraszon is jó térérzettel rendelkezzenek a lakások. Emellett külön hangsúlyt fektettünk a hazaérkezés élményére, az egyes házak bejáratainál és a lobbiban a természetes fény dominál, illetve ezek a terek növényekkel gazdagon vannak ellátva, így jó megérkezni.

Fotó: Hlinka Zsolt / hlinka zsolt
Fotó: Hlinka Zsolt / hlinka zsolt

A prémium kategóriában már megszokott, hogy okosotthon rendszerben működnek az új építésű lakások, de a Metrodom Riverben elsőként tudják a lakók ezt a rendszert applikáción keresztül vezérelni. Emellett közösségi tereket, például tetőteraszt, vagy akár a fitnesz gépeket is le tudnak foglalni az alkalmazáson keresztül. Így, ha lemegyünk edzeni, nem kell sorba állni például a futópadnál, rögtön kezdhetünk sportolni.

Ritkán hallani a piacon, hogy egy beruházó szobánként 5 millió forintos kedvezményt adjon az új lakások árából.

Valóban egyedülálló lehetőség a vásárlók számára ez az akció, amelyet az 1-2. ütemben épített, azonnal költözhető lakásokra lehet igénybe venni. Hamarosan elkezdjük építeni a 4. ütemet, így ezzel szeretnénk kedvezni azoknak, akik a Metrodom Riverbe költözésen gondolkoznak.

A cikk megjelenését a Metrodom támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!