Mi lesz az árakkal a kötelező akciók kivezetése után?

2024. július 15. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

A hazai kötelező akciózás, melyet az élelmiszer-kiskereskedőknek írtak elő az infláció megfékezése érdekében, július elsejével érvényét veszítette. Vajon elszabadulnak az árak és instant 10-15 százalékos emelésre, árrobbanásra lehet számítani? Úgy tűnik, hogy nem, amit a Lidl példáján keresztül szemléltetünk.

A nyári szünet és a szabadságok alatt is marad a Lidl az akciós árpolitikánál – tudtuk meg az egyik legnagyobb hazai kereskedelmi lánctól. A KSH adatai alapján a 2024. májusi kiskereskedelmi árak 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, áprilishoz képest 1 százalékkal mérséklődtek, a júliusi értéket egyelőre még nem látjuk.

Több száz termék marad akciós

Ahogy Raskó György közgazdász rámutatott az Agrárszektor cikkében, az élelmiszerbeszerzési árak az ukrán konfliktus előtti árakhoz képest 50-100 százalékkal magasabbak lettek. Bár a kereskedők eddig „lenyelték” a különbözetet bizonyos termékcsoportok tekintetében, a hatósági ármérséklés és az ársapka kivezetésével ez a védőháló nemcsak megszűnt, de a piaci szereplők a veszteségeiket is szeretnék pótolni.

A nagyobb áruházláncok, mint a Lidl, ugyanakkor megfelelő tartalékkal rendelkeznek ahhoz, hogy a vásárlók igényeire képesek legyenek reagálni. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a kötelező akciózás alatt a diszkontlánc 2024 májusában már 700 termék árát tartotta tartósan alacsonyan, a nyár folyamán pedig további 100, többek között szezonális árucikket is bevontak ebbe a körbe.

Fotó: Lidl Magyarország
Fotó: Lidl Magyarország

A júliusi akciózás alapján ezek között találhatunk több hazai- és saját márkás terméket, felvágottakat, friss húsokat, pékárukat és tejtermékeket, kávékat, grilltermékeket, csokoládékat és ostyákat is kedvező áron.

Akár 33 százalékos árkedvezménnyel kapható például a saját márkás Hazánk Kincsei nemespenészes szalámi, a Dulano light bécsi virsli, a klasszikus ciabatta, az epres fánk, vagy éppen az Alesto diákcsemege. A teljes listát az aktuális digitális akciós újságban tüntetik fel.

Kuponok, csomagok és a szemfüles spórolás

A tartósan akciós termékek mellett a diszkontlánc további heti vagy rendkívüli kedvezményeket is kínál a vásárlóknak. Többet vihetünk haza olcsóbban, ha az XXL jelölésű termékeket választjuk, ezek kilogrammra vetített ára kedvezőbb, mint a normál kiszerelésűeké, illetve több termék esetében érhető el például 3 termék 2 áráért akció – ami ugyancsak jót tesz az ár/kiszerelés aránynak. Továbbra is találunk „Szuper ár” jelzésű termékeket, melyek az állandó kínálathoz képest jóval kedvezményesebben érhetők el, valamint az „Örületes Lidl ár” ajánlatokra is érdemes figyelni – melyek a hazai piacon kivételesen alacsonynak számítanak. Emellett elérhető továbbra is a csütörtöki vegyes kuponos akció, illetve a pénteki 15 százalékos friss hal akció is.

Júliustól újabb kedvezményeket vezet be a Lidl, hiszen a Nyári Kuponeső keretében változatos napi árengedmények lesznek a heti kuponok és ajánlatok mellett, amelyekhez a három éve indított digitális hűségprogram keretében, a Lidl Plus alkalmazással lehet hozzáférni. Az applikációban minden nap egy ajándékdobozt lehet kinyitni, a bennük található a kuponokat pedig megszerezni – és a kasszáknál érvényesíteni –, de az alkalmazás további kuponjait is érdemes figyelni.

Odafigyeléssel és tervezéssel így meglehetősen sokat lehet spórolni a mindennapokban, vagy épp a belföldi nyaralás alatt is – legyen mit fagyira vagy lángosra költeni.

A cikk megjelenését a Lidl támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!