Több száz tonna műanyag hulladékot spórol meg a SPAR csomagolási innovációkkal

2024. június 28. – 10:55

Több száz tonna műanyag hulladékot spórol meg a SPAR csomagolási innovációkkal
Fotó: Spar Magyarország

Másolás

Vágólapra másolva

Csak tavaly 1600 tonnával, azaz 64 kamionnak megfelelő mennyiséggel kevesebb hulladékot állított elő tevékenysége során a SPAR, de a környezettudatosság itt korántsem ér véget a vállalatnál. A profi hulladékgazdálkodás mellett a fenntarthatósági szemlélet a beszállítók felkarolásában, a munkavállalók iránti felelősségvállalásban és a partneri együttműködésekben is megjelenik a vállalatnál.

Nyilvános a SPAR legújabb fenntarthatósági jelentése, amely részletesen ismerteti az áruházlánc tavalyi eredményeit a téren. E szerint 1600 tonnával – ami nagyjából 64 kamionnyi árunak felel meg – kevesebb hulladékot termeltek 2023-ban mint egy évvel korábban, ami 5 százalékos csökkenés az előző évihez képest. A vállalat teljes energiafogyasztását több mint 5,5 százalékkal sikerült csökkenteni főleg az áruházak folyamatos korszerűsítésének, ezen belül a hűtőpultok és a világítás modernizálásának és a nagyobb áruházaknál a hulladékhőt használó integrált hűtéstechnikai rendszernek köszönhetően.

Le a műanyaggal!

A műanyag hulladék mennyisége ezen belül még jelentősebb mértékben, több mint 15 százalékkal csökkent egy év alatt. Ebben fontos szerepet játszottak a vállalat által bevezetett csomagolási innovációk a raktározási és az élelmiszer-csomagolási területen – de az egyszer használatos műanyag zacskók zöldség-gyümölcs osztályokról való kivezetése is jól látható mértékben, 450 tonnával csökkentette az éves műanyag-felhasználást.

Mivel az áruházláncnál – a szállítmányozási tevékenység miatt – az egyik leggyakoribb hulladéktípus a raklapoknál az áruk rögzítéséhez használt műanyag fólia, volt tér a felhasználás csökkentésére. A vállalatnál egy év alatt 59 tonna hulladékmegtakarítást sikerült elérni azzal, hogy 2022 év végén bevezették a többször használatos, részben újrahasznosított anyagokból készült csomagolóanyagot, a rolli ponyvát. A fóliamegtakarítás 2024-ben várhatóan több mint 70 tonnára nő.

Innovációk a húsáruknál

Az áruházi polcokra, hűtőkbe kerülő élelmiszer csomagolásához is sok műanyag szükséges. A SPAR-hoz tartozó bicskei Regnum Húsüzemben tavaly több mint 20 tonna műanyagot takarítottak meg egy élelmiszercsomagolás-fejlesztési innovációnak köszönhetően, amellyel 10 százalékkal csökkentették az itt gyártott több mint ötven fajta tálcás hústermék – köztük friss nyers húsok, nyers és előkészített darált húsok, grillkészítmények – tálcáinak műanyagtartalmát.

Fotó: Spar Magyarország
Fotó: Spar Magyarország

Sokat számított az is, hogy egyik legnépszerűbb terméküket, az 500 grammos kiszerelésű S-BUDGET sertés darált húst az új flow-packba csomagolták, 70 százalékkal csökkentve a műanyag felhasználást, és tálcás kiszerelés helyett nedvszívó papírral ellátott védőgázas fóliába került. Mivel ebből a termékből havonta közel 40 ezer csomag kerül ki az üzletek polcaira, még a 2023 év végi bevezetés után is körülbelül 1 tonna műanyagcsökkentést ért el a vállalat.

A digitalizáció is besegített: a papírhulladék jelentős csökkentését elektronikus szállítólevelekkel, takarítási naplók és hűtőkontroll lapok, valamint az áruházi árjelző címkék digitalizálásával érték el.

Ételmentés kétlábúaknak …

A csomagolási mellett az élelmiszerhulladék keletkezése ellen is számos módon is küzdenek a SPAR-nál.

A vállalat 2022 óta partnere a Munch magyar ételmentő vállalkozásnak, amelynek segítségével a vásárlók kedvezményes – nem tökéletes minőségű vagy lejárat közeli élelmiszereket tartalmazó – csomagokat vehetnek a Munch alkalmazásán keresztül. Nagy előrelépést jelent a partnerség szempontjából, hogy 2023 májusára a Munch-rendszer valamennyi SPAR és INTERSPAR üzletben elérhető lett, és a tervek szerint a franchise üzletekre és a to Go egységekre is kiterjed. Tavaly több mint 610 ezer ételcsomagot mentettek meg a SPAR vásárlói az alkalmazás segítségével.

A vállalat stratégiai partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amellyel az több mint 50 áruházból napi szinten zöldség-gyümölcsöt, pékárut, valamint tartós élelmiszer adományoznak; tavaly több mint 433 000 kilogramm élelmiszert kaptak így a rászorulók.

A lebomló bevásárlószatyrok példáján látszik, hogy sok kicsi tényleg sokra megy: csak tavaly több mint 9 millió forint gyűlt össze abból, hogy a SPAR és INTERSPAR áruházban a megvásárolt ingvállas lebomló szatyor árából a vállalat 1 forintot továbbítottak a máltaiaknak.

…és négylábúaknak

Az emberi fogyasztásra már nem, de állatok etetésére még alkalmas élelmiszer-hulladékot a SPAR állatmenhelyeknek adományozza. Tavaly 156 szervezetet tudott ily módon támogatni a vállalat 2800 tonna adománnyal.

Fotó: Spar Magyarország
Fotó: Spar Magyarország

Az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal karöltve egész évben szervez állateledel-gyűjtéseket országszerte az INTERSPAR-okban. 2023-ban 174 alkalommal a civil szervezetek több mint 17 ezer doboz kutyáknak való konzervet, 27814 darab cicáknak való alutasakos eledelt, valamint 27344 kilogramm száraz kutyatápot és 4645 kilogramm száraz macskatápot gyűjtöttek.

91 százalék fölött a hazai beszállítók aránya

A SPAR folyamatosan bővíti a helyi, kisvállalkozói beszállítói körét, a hazai beszállítók éves forgalmi részaránya már meghaladja a 91 százalékot.

Számukra hozta létre a cég az újító termékekre fókuszáló Hungaricool termékversenyt és a SPAR Beszállítói Akadémiát, amellyel a kisvállalkozások marketing tevékenységét segítik.

Fotó: Spar Magyarország
Fotó: Spar Magyarország

A SPAR piros almás logóval jelzett Régiók Kincsei programjában már 112 hazai kistermelő – kézműves cégek, kis borászatok és sörfőzdék – több mint 500 terméke vásárolható meg. 2023-tól az ország hat régiójában, Velence régióban, Zala régióban, Alföld régióban, Mecsek régióban, Nyírség régióban, Kisalföld régióban, valamint a Főváros régióban is elérhetők a hazai kisvállalkozások kiváló minőségű magyar termékei.

Főszerepben a munkavállalók

A több mint 14 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország az egyik legnagyobb itthoni munkaadó. Ezen a téren komoly siker, hogy 2023-ban a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is csökkentek a fluktuációs mutatószámok és nőttek a munkaerő megtartási mutatók a vállalatnál. Tavaly 8,7 milliárd forintot fordítottak bérfejlesztésekre, amellyel az inflációs hatások ellensúlyozását célozták, az egy főre jutó képzési óraszám pedig több mint 20 százalékkal nőtt.

Fotó: Spar Magyarország
Fotó: Spar Magyarország

Idén először „Megbízható Munkaadó 2023/24” címmel is kitüntették a SPAR-t. A díjat a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ítéli oda olyan vállalatoknak, amelyek példaértékűen és megbízhatóan gondoskodnak munkatársaik munka-, és életkörülményeiről. A cég törekszik a részmunkaidős foglalkoztatás minél szélesebb körű alkalmazására – tavaly 7 százalékkal nőtt a részmunkaidőben dolgozók aránya az előző évhez képest.

A SPAR-nál minden meglévő és jövőbeli munkavállaló azonos lehetőségekkel találkozik. A kereskedelemben általánosságban többségben vannak a női alkalmazottak, ugyanakkor a nemek aránya a vezetőség körében is kiegyensúlyozott: a 2023 végi adatok alapján a 24 fős felső vezetésnek 10 női tagja volt, ideértve az elnök-ügyvezető igazgatót is.

A cikk megjelenését a SPAR Magyarország támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!