Nagy kép, nagy élvezet? Ilyen a hétköznapokban egy hatalmas tévé

2024. június 13. – 10:57

Nagy kép, nagy élvezet? Ilyen a hétköznapokban egy hatalmas tévé
A készülék akkora, hogy a dobozában kényelmesen elfér egy országúti kerékpár – Fotó: telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Megkaptuk a Hisense legújabb, 190 cm képátlójú U7NQ Mini-LED ULED tévéjét, hogy Magyarországon elsőként kipróbáljuk. Kíváncsiak voltunk, hogy a hétköznapokban milyen élményt nyújt, mit ad az átlagembernek, aki szeret filmet, sportműsort nézni, esetleg játszana is rajta. A gyártó az idei labdarúgó Európa-bajnokság egyik fő támogatójaként a sportközvetítésekre külön hangsúlyt fektetett, MI (mesterséges intelligencia, AI) is támogatja például a szurkolói élményt.

Persze, az ember sejti, hogy egy 75 colos, azaz 190 cm képátlójú (165x93 centis) tévé nagy, de az első szembesülés mégis letaglózó. A doboz mozgatása, a kicsomagolás, összeszerelés (na jó, ez túlzás, csak a tartó lábakat kell a helyére tenni) és a tévé elhelyezése is két emberes feladat. Igaz, a nehézségek itt véget is érnek, beállítani semmivel nem nehezebb, mint bármilyen okos készüléket.

Az első bekapcsolás elég komoly élmény. Az idén bemutatott Hisense U7NQ készülék demo/bemutató módban éled, fantasztikusan részletgazdag, szaturált, kontrasztos képekkel árasztja el a nappalit. Szebb, mint a valóság, szó szerint elkápráztatja az embert.

A jót könnyű megszokni?

Az érzés, hogy ez a tévé hatalmas, minden egyes bekapcsoláskor eltölti az embert. Az az aggodalom viszont, hogy egy átlagos nappaliba túl nagy lenne, érdekes módon hamar elmúlik. Ekkora készülékhez – megfelelő felbontás mellett – mintegy háromméteres távolságra javasolt ülni, ez pedig a legtöbb nappaliban megoldható.

Így épp azt kapjuk, amit elvárunk a nagy képtől: a mozit megközelítő élményt. Hangban a sztereó hatást megemelő dedikált, beépített mélynyomó segíti az élményt, a 15 és 20 wattos hangszóróknak és a Dolby Atmosnak köszönhetően nem lehet okunk a panaszra.

Eb-re készülve – fotó: telex.hu
Eb-re készülve – fotó: telex.hu

Képben pedig egészen kiemelkedő, amit a Hisense U7NQ tud. A nagy fényerőnek és a tükröződésmentes felületnek köszönhetően fényes nappal sem kell besötétíteni ahhoz, hogy élvezetes képet kapjunk, ez pedig komoly előny a hétköznapokban – főleg, hogy a tévé alkalmazkodik a körülményekhez. Lássuk, hogyan éri el ezt a technika.

Technológia az élmény mögött

Az IPS ULED panel Mini-LED technológiával működik, a kis képpontoknak köszönhetően lehet részletgazdag, kontrasztos, világos, színekben gazdag a kép. Komoly, MI támogatású chip dolgozik azon, hogy magas minőségű legyen a képfeldolgozás a legkülönbözőbb HDR módokban, ráadásul a beépített érzékelőnek köszönhetően a készülék alkalmazkodik a szobában lévő fényviszonyokhoz is.

Mindez annak érdekében, hogy akár nappal, akár éjjel kapcsoljuk be, rosszabb minőségű online tartalmat, vagy szuper minőségben tömörített 4K filmet indítunk el, minél jobb élményünk legyen. Csodák nincsenek, egy rosszul felvett mobil videóból nem lesz profi természetfilm, de okos trükkök azért vannak.

A mesterséges intelligencia a képminőség javításába is besegít, a gyengébb felbontású kép felskálázása is jobb így, de sport üzemmódban is rásegít a nézői élményre. A Game Mode támogatja a 144 Herzes képfrissítést, nehogy lemaradjunk játék közben valamiről, de az alapértelmezett 120Hz is kiemelkedő élményt nyújt. Az AI természetesen hang terén is tudja kezelni az elterjedt formátumokat, tökéletesítve a hangzásélményt. Plusz könnyebbséget jelenthet, hogy dicséretes módon nem csak digitális, de jack kimenetek is találhatók a készüléken, dedikáltan mélynyomónak is.

Játékra is ideális – fotó: telex.hu
Játékra is ideális – fotó: telex.hu

A kezelőfelületet biztosító VIDAA szoftvert Android alapokra fejlesztette a gyártó, ami gyors és átlátható, a fontos alkalmazásokat elérjük, a felületet igényünkre is szabhatjuk. Az általunk letöltött streaming app villámgyorsan települt és indult. A legfontosabb platformok egy részét közvetlenül a távirányító dedikált gombjairól is elindíthatjuk, sőt, a beépített mikrofonnak köszönhetően a legtöbb funkciót magyar nyelven, hanggal is vezérelhetjük. Ez utóbbi különösen a filmek közötti böngészés során lehet segítségünkre, a sok nyomkodás alternatívájaként.

Élmény a technológia előtt

Azért, hogy a hang- és képélmény a forrástól függetlenül mindig jó legyen, a hardver és a szoftver együtt dolgozik tehát. A használat során arra jutottunk, hogy a gyári színsémákkal érdemes képben lenni, hiszen háttértévézéshez elég lehet az energiatakarékos mód, de filmezéshez, játékhoz, sportközvetítéshez már megéri váltani.

Apropó sportmód. A foci-Eb és olimpia évében kifejezetten fontos szempont, hogy tévénk hogyan adja vissza a sportesemények hangulatát. A Hisense U7NQ-val nem fogunk lemaradni egy száguldó teniszlabdáról sem, ilyen méretben pedig azt is látjuk, hogy csípte-e az oldalvonalat, ahogy azt is pontosabban ítélhetjük meg, hogy lesen volt-e az adott játékos a focimeccsen.

Mindezt egyébként a VAR szobában lévő videóbírókkal együtt is megítélhetjük, hiszen az Európa-bajnokság egyik fő támogatójaként a Hisense szolgáltatja nekik is a készülékeket.

VAR szoba vagy nappali? – fotó: telex.hu
VAR szoba vagy nappali? – fotó: telex.hu

És ha már Európa-bajnokság, akkor igazán aktuális extra, hogy a szponzorációnak köszönhetően a Hisense okos tévéin ingyen, előfizetés nélkül hozzájutunk az UEFA apphoz. Ezen az appon keresztül nem csak az összes mérkőzést láthatjuk streamelve, hanem a korábbi EB archív meccseket is vissza tudjuk nézni a videótárból és az EURO2024 meccsek előtti/utáni élő bejelentkezéseit is nyomon követhetjük.

Filmben és játékban is erős

A hagyományos tévézés mellett a streaming és a Youtube, ahol a leginkább mozgóképet fogyasztunk. Ezen a téren sem lehet okunk a panaszra, az alkalmazások villámgyorsan indulnak, a kép- és hangminőség természetesen ugyanúgy rendben van – főleg, ha 4K felbontású tartalmakat nézünk.

A dedikált gomb és a mikrofon segítségével a Youtube elindítása és ott kedvenc zenekarunk új klipjének megtalálása egy másodpercen belül minden túlzás nélkül kivitelezhető, könnyebben megy, mint mobilon. És persze a kép – és hangélmény is jobb.

A streaming appok is gyorsak – fotó: telex.hu
A streaming appok is gyorsak – fotó: telex.hu

A gyorsaság játék üzemmódban még fontosabb, ahol a győzelem is múlhat azon, hogy ne laggoljon a rendszer és a kép lekövesse a történéseket. A Game Mode már említett 144 Herzes képfrissítése, a szoftveres képjavítás és a részletgazdag, hatalmas panel mind segít, hogy a játékélmény kiemelkedő legyen; a perifériák természetesen bluetoothon és wifin keresztül is csatlakoztathatók, a kábeles HDMI 2.1 és USB mellett.

Az U7 a világ második legnagyobb tévégyártójának sikeres szériája, kiváló képminősége és kiemelkedő ár/érték aránya miatt népszerű. Az idei modellt sok okos szoftveres és hardveres megoldás jellemzi, hogy helyt álljon minden területen, amivel egy készülék ma szembe kerül. Hiszen egy tévé rég nem csak tévézésre való.

Még néhány technikai adat a rövidítések kedvelőinek:

  • A panel IPS-ADS típusú, 10 bit (8 bit + FRC) mélységű.
  • 500 cd/m2 fényerősség és 1500 cd/m2 csúcsfényerő jellemzi.
  • HDR: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HDR10, HLG, HDR10+.
  • Quantom Dot Colour.
  • Total Ambient Adaptive.
  • WiSA SoundSend.
  • AMD FreeSync Premium Pro.
  • IMAX Enhanced és Filmmaker mód.
  • Game Mode Pro.
  • MediaTek MT9618 chip.

A cikk megjelenését a Hisense támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!